World Central Kitchen pomaga uchodźcom na Podkarpaciu
PODKARPACKIE. World Central Kitchen jest organizacją non profit, swą działalność finansuje z programów grantowych oraz zbiórek charytatywnych.
Fot. podkarpackie.pl
Organizacja powstała w 2010 r. z inicjatywy hiszpańskiego szefa kuchni Jose Andresa, po trzęsieniu ziemi na Haiti, gdzie Adres zjawił się, bo gotować dla dotkniętych klęską humanitarną Haitańczyków. Od tamtej pory posiłki gotowane przez wolontariuszy WCK pomagały ratować ludzi w wielu miejscach świata po huraganach, trzęsieniach ziemi i innych żywiołach. Od momentu powstania organizacja organizowała posiłki w Republice Dominikańskiej, Nikaragui, Zambii, Peru, na Kubie, w Ugandzie, na Bahamach, w Kambodży i Stanach Zjednoczonych.
- Wspieramy World Central Kitchen, bo razem możemy więcej. Oni mają ogromne doświadczenie w organizowaniu kuchni polowych w różnych miejscach świata dotkniętych kryzysem humanitarnym, my pomagamy im pomagać - mówi wicemarszałek Piotr Pilch podkreślając, że samorząd województwa jest wdzięczny za ten gest solidarności ze strony amerykańskiej organizacji. Kuchnia WCK od ponad tygodnia działa już na Podkarpaciu.
-Jest wiele sposobów walki. Niektórzy walczą dając pewność, że ludzie są najedzeni - mówi Jose Andres o pomocy, której udziela organizacja.
Organizacja pojawiła się na wschodniej granicy Polski wkrótce po ataku Rosji na Ukrainę. Niesie pomoc uchodźcom wojennym zarówno po polskiej, jak i po ukraińskiej stronie granicy. Swe posiłki rozdają potrzebującym m.in. na dworcu kolejowym w Przemyślu. W ciągu zaledwie kilku pierwszych dni po założeniu punktu przedstawiciele WCK wydali ponad 5000 posiłków.
Przedstawiciele WTC są na Podkarpaciu już od ponad tygodnia. Teraz w ciągu doby World Central Kitchen rozdaje na przemyskim dworcu nawet dwa tysiące posiłków. Poza przemyskim dworcem kuchnia wydaje posiłki także przy przejściu w Medyce oraz po ukraińskiej stronie granicy. Takie same polowe kuchnie są również także w Hrebennem, ale także na terenie Słowacji i Rumunii.
We współpracę z WTC zaangażował się urząd marszałkowski województwa podkarpackiego, pod nadzorem wicemarszałka Piotra Pilcha. Samorząd pomaga przedstawicielom organizacji w znalezieniu odpowiedniej bazy, która pozwoli dodatkowo usprawnić gromadzenie produktów i przygotowywanie posiłków.
.