„Karczma we Młynie” i Muzeum Młynarstwa w Ustrzykach Dolnych. Tu uczą piec chleby i proziaki
USTRZYKI DOLNE. Karczma we Młynie - obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - to niezwykłe miejsce łączące walory placówki muzealnej, warsztatów szkolnych z prawdziwą karczmą.
Bożena i Janusz Bałkota - właściciele obiektu - wybudowali i wyposażyli w pełni profesjonalną kuchnię dla działającej tu do lat restauracji oraz - co nie mniej ważne - regionalną salę z miejscem do wypieków i warsztatów. Wszystkich amatorów krainy pachnącej chlebem zapraszają do zapisów na warsztaty. W ich trakcie będzie można piec proziaki, kapuśniaki i spędzać chwile przy piecu chlebowym, jak za starych, dobrych czasów (kontakt tel. +48 607 477 110). Na chętnych do zwiedzania czeka - znajdujące się w tym samym budynku i jego okolicy - wyjątkowe w swojej formuje Muzeum Młynarstwa i Wsi.
Warto też wiedzieć, że w tym miejscu po raz piąty odbędzie się jedno z najciekawszych wydarzeń artystyczno-kulinarnych w Bieszczadach czyli impreza „XIX Święto Chleba - od ziarenka do bochenka). Wcześniej, od 2000 r., gościła ona w gospodarstwie agroturystycznym „U Flika” w Dźwiniaczu Dolnym. W tym roku ta trwająca 2 dni odbędzie się w dniach 3-4 sierpnia br. Podczas pierwszego dnia wydarzenia organizowane są warsztaty piekarnicze. W ich można spróbować cieplutkich – prosto z pieca – proziaków, rogalików, a nawet chałki. Drugi dzień upłynie pod znakiem występów zespołów ludowych, degustacji lokalnych potraw i pokazów rękodzieła bieszczadzkich twórców.