Przetwory z „Orzecha” w Kolbuszowej
Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Orzech” w Kolbuszowej produkcję rozpoczął 1 lipca 1996 r. Od początku oferuje przetwory ze świeżych owoców i warzyw.
Na jego liniach technologicznych powstają, m.in. sałatki, ogórki, pieczarki, mieszanki warzywne, buraki, chrzany, papryki, koncentrat pomidorowy, dżemy, marmolady, powidła, kompoty, sosy, musztardy, kapusta kwaszona. Łącznie w asortymencie mają już ponad 100 pozycji.
Receptury na niektóre przetwory pochodzą z rodzinnych, miejscowych archiwów. Warzywa i owoce skupywane są od sprawdzonych plantacji. Stali kontraktowi dostawcy, którzy zobowiązani są do przestrzegania jakości.
Oprócz przetwórni, firmą posiada również sieć delikatesów „Orzech”, liczącą kilkanaście sklepów. Ponadto wyroby z Kolbuszowej można znaleźć w wielu sieciach handlowych, m.in: Tesco, Auchan, Leclerc, Alma, Eurocash, Piotr i Paweł oraz Aldi. Są eksportowane do Unii Europejskiej, USA, Kanady, Izraela, Mongolii, Kazachstanu, Rosji i wielu innych państw.
- Promując wysokiej jakości produkty działamy na rzecz stworzenia marki regionalnej produktów żywnościowych, identyfikowalnej na rynkach krajowych i międzynarodowych – wyjaśnia Wacław Orzech, prezes spółki.
ZPOW posiada Certyfikat i Licencję Centrum Badań i Certyfikacji ROSTEST - Moskwa 2002, Certyfikat FCE/SID wydawany przez Registrar Corp. - USA oraz Certyfikat Koszerności.
Od lat z sukcesem przedstawiają swoje produkty do konkursu „Poznaj Dobrą Żywność”. Dotychczas to zaszczytne miano otrzymało 17 wyrobów. W 2010 r. firma otrzymała godło promocyjne AGRO POLSKA, w 2013 r. tytuł „Gazela biznesu”, a w 2015 r. miano „Najdynamiczniejszego eksportera”.