Park Naukowo-Technologiczny Rzeszów-Dworzysko Powiatu Rzeszowskiego
Podkarpacki Fundusz Rozwoju - wspieramy przedsiębiorców
Kongres Business Without Limits

Piekarnia Elżbieta Nawłoka „Helva”

Opublikowano: 2018-02-15 17:27:23, przez: admin, w kategorii: Wizytówki firm

RZESZÓW. Wyselekcjonowana mąka, naturalne składniki oraz sprawdzone receptury – to cała tajemnica sukcesu ich pieczywa.

Piekarnia Elżbieta Nawłoka „Helva”Piekarnia Elżbieta Nawłoka „Helva”Piekarnia Elżbieta Nawłoka „Helva”Piekarnia Elżbieta Nawłoka „Helva”
Piekarnia Elżbieta Nawłoka „Helva”

 

Tą rodzinną piekarnią kieruje Elżbieta Nawłoka, ale bez pomocy synów Konrada i Karola oraz córek Agaty i Natalii nie byłoby łatwo. Każde z dzieci ma wyznaczone dziedziny i miejsce, w których doskonale się sprawdza. I wprawdzie historia piekarni sięga odległych czasów, to rodzina Nawłoków prowadzi ją od 1994 r.

Wyrób pieczywa jest tutaj produkcją rzemieślniczą, jest ono wypiekane w piecach szamotowych. Właścicielka stawia na tradycyjne receptury, ich chleby wypiekane są na naturalnym zakwasie chlebowym. Ale nie stroni od nowych pomysłów na ciekawe i prozdrowotne wypieki.

Jednym z nich jest chleb „żurawinka”. Do jego produkcji używana jest mąka żytnia razowa z bogactwem błonnika. W mące razowej zawarte są również minerały, m.in. fosfor, żelazo i cynk. Zaletą tej mąki jest także mniejsza zawartość skrobi. Postanowili wzbogacić ten chleb suszoną żurawiną. Dzięki niej wzmacniamy serce, żurawina hamuje też powstawanie zakrzepów i pobudza proces poszerzania naczyń krwionośnych, przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu i ma działanie antybakteryjne. Składnikiem chleba pszenno-żytniego z tej piekarni jest również… dynia. Pieczony jest on na naturalnym zakwasie piekarniczym z mąki pszennej 750 oraz otrębów żytnich z dodatkiem płatków ziemniaczanych. Bazą płynną jest woda i serwatka. Oprócz tego znajdziemy tu jeszcze drożdże, sól oraz pestki z dyni zawierające witaminy z grupy B, witaminę C i wiele innych substancji zdrowotnych.

Kolejny ich pomysł to chleb bieszczadzki o wadze 600 gram, wyrabiany na bazie kwasu naturalnego i wypiekany metodą tradycyjną. Jego niepowtarzalny smak, przyjemny zapach i wygląd to efekt dobrej receptury, doboru mąki i naturalnych składników oraz sprawdzonych metod wypieku i ręcznego procesu przygotowywania pieczywa. Chleb żytni z kiszoną kapustą pieczony jest na bazie kwasu naturalnego z samej żytniej mąki typu 720 z kiszoną kapustą i cebulą. Wypieka się go w foremkach i posypuje otrębami. Cały proces jego produkcji wymaga znacznie większego wysiłku i nakładu pracy piekarzy. Ale to procentuje i doskonale wpływa na jego późniejszy smak i zapach, pozwala również zachować dłużej świeżość.

W sklepie firmowym w Rzeszowie przy ul. Reformackiej 5 - znajdującym się w pobliżu kościoła garnizonowego, kiedyś oo. reformatów – zawsze duży wybór. Oprócz bochenków chleba znajdziemy tu bułki o różnym kształcie i smaku: zwykłe, sztangielki, kajzerki, obwarzanki, grahamki, drożdżówki o różnych smakach, kruszonki, ciastka kruche, kapuśniaki i chałki, jak i liczne ciasta. Tutaj można usiąść na chwilę, wypić kawę. zjeść ciastko i za chwilę ruszać dalej.

Adres:

Piekarnia Elżbieta Nawłoka „Helva”

Rzeszów, ul. Reformacka 5, +48 17 853 36 98

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij