Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula
Tradycja wypieku biszkoptów przywędrowała do Jarosławia z terenów Sabaudii, późniejszego Księstwa Sabaudii-Piemontu. Pierwsze biszkopty w tym mieście pieczono prawdopodobnie już od 1876 r. Kolejnym właścicielem tej firmy był Stanisław Gurgul z tytułem „cesarskiego i królewskiego dostawcy dworu”, a jej wyroby na początku XX wieku docierały do miast Austro-Węgier, Królestwa Wielkiej Brytanii, Francji, Prus i Rosji.
W latach 50. ubiegłego wieku fabryka została znacjonalizowana. Do 1993 r. występowała pod inną nazwą. W tym czasie produkowała: biszkopty, precle i paluszki telewizyjne. W 1993 r. wróciła do spadkobiercy prawowitych właścicieli i otrzymała nieco zmienioną nazwę Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula. Biszkopty są - jak w XIX wieku - wyrabiane i formowane ręcznie z następujących składników: mąka pszenna, jaja świeże, cukier biały, miód wielokwiatowy i śladowe ilości wodorowęglanu amonu, substancji spulchniającej, która pod wpływem wypieku ulatnia się. Wszystkie składniki miesza się i przygotowaną masę wlewa się do foremek. Po około 7-12 minutach pieczenia gotowe biszkopty wyjmuje się i schładza.
Wartości smakowe i odżywcze wyrobów doceniają nie tylko polscy konsumenci, ale również odbiorcy w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. W tych krajach znane one są pod nazwą „Lady Fingers”.
Biszkopty produkowane są według receptury sprzed ponad 100 lat tradycyjnym ręcznym sposobem. Wartość odżywcza w 100 g produktu: energia 1696 kJ/405 kcal, białko 10,1 g, węglowodany 74,5 g, tłuszcz 7,4 g. W skład biszkoptów wchodzą: mąka pszenna, świeże jaja, cukier, miód. Biszkopty wytwarzane obecnie ze względu na wysoką wartość odżywczą, puszystą konsystencję i najwyższej jakości składniki polecane są wszystkim konsumentom a w szczególności niemowlętom, dzieciom i ludziom starszym oraz rekonwalescentów. Okres ich przydatności do spożycia wynosi 6 miesięcy.