Eko Piekarnia Kiełtyka z Łężan
Od 1993 r. w gminie Miejscu Piastowym k. Krosna (wieś Łężany) działa rodzinna piekarnia prowadzona początkowo przez małżeństwo Grażynę i Józefa Kiełtyków, a obecnie jej współwłaścicielami stali się ich syn Marek Kiełtyka z żoną Agnieszką.
Józef Kiełtyka otworzył piekarnię 13 grudnia 1993 r. po to, aby dostarczyć na lokalny rynek najprostsze, tradycyjne pieczywo. Początkowo specjalnością piekarni był chleb wiejski, pszenno-żytni, na żytnim kwasie – prowadzony długą, kilkufazową metodą i pieczony w rozgrzanym do czerwoności piecu. Zmiana profilu produkcji nastąpiła w 2013 r. po otrzymaniu certyfikatu przetwórstwa ekologicznego obejmującego cztery rodzaje chleba. W 2014 r. poszerzyli portfel o kilkanaście następnych wyrobów ekologicznych: przekąski, ciasteczka i bułeczki. Teraz ich EKO Piekarnia Kiełtyka jest jedną z trzech ekologicznych w Podkarpackiem oraz jedną z nielicznych, bo zaledwie kilkunastu w Polsce. Jednak pieczywo ekologiczne stanowi tylko kilkanaście procent ich produkcji. Współpracują z kilkudziesięcioma sklepami ekologicznymi w całej Polsce. Wypieki te można także co tydzień kupić na odbywających się w Warszawie, Gdańsku i Katowicach BioBazarach.
W wyrobach piekarni dominuje pieczywo tradycyjne, m.in. chleb na zakwasie, proziaki czy kołacz jasielski z serem. Ten ostatni jest wyrobem „sentymentalnym”, bo pan Józef zapamiętał go z młodości. Z ciekawostek to m.in. chleb pomidorowy, ziarnista bomba bez mąki czy chleb pszenno-żytni na kefirze. Poszerzyli też swój asortyment o przekąski, ciasteczka i bułeczki. Ich specjalnością stają się wyroby z mąki orkiszowej. Orkisz to droższy surowiec, a produkcja z niego jest bardziej energochłonna, ale wiedzą, że z tego ziarna pieczywo jest najzdrowsze. A pieką zgodnie ze starymi zasadami i z etyką rzemieślniczą. Niektóre piekarnie potrafią upiec chleb w czasie niewiele dłuższym niż godzina, oni nadal potrzebują na to do półtora dnia.
Niektóre wyroby z EKO Piekarni Kiełtyka dostępne na www.sklep.podkarpackiesmaki.pl