Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Agrobieszczady 2017 - targi i konkurs potraw myśliwskich

Opublikowano: 2017-07-31 21:45:40, przez: admin, w kategorii: Podkarpackie - Przestrzeń Otwarta

LESKO. W Lesku odbyły się już po raz 22 Targi Rzemiosła, Przedsiębiorczości i Leśnictwa – Agrobieszczady 2017.

Agrobieszczady 2017 - targi i konkurs potraw myśliwskichAgrobieszczady 2017 - targi i konkurs potraw myśliwskichAgrobieszczady 2017 - targi i konkurs potraw myśliwskichAgrobieszczady 2017 - targi i konkurs potraw myśliwskich
Agrobieszczady 2017 - targi i konkurs potraw myśliwskich

 

Współorganizatorem imprezy był marszałek województwa podkarpackiego. W targach udział wzięli m. in. senator RP Alicja Zając, wicemarszałek Maria Kurowska, członek zarządu Lucjan Kuźniar oraz przewodniczący sejmiku Jerzy Cypryś.

Podczas dwóch dni targów ponad 200 wystawców prezentowało swoje wyroby. Oprócz degustacji tradycyjnych potraw można było zobaczyć odmiany zwierząt hodowlanych, pokazy regionalnego rzemiosła. Były też zespoły folklorystycznych oraz konkursy „Młodzi drwale Karpat” i „IV Podkarpackie Smaki Myśliwskie”. Agrobieszczady to jedne z największych targów województwie mających na celu promowanie lokalnej przedsiębiorczości, rolnictwa, myślistwa, leśnictwa i obszarów wiejskich.

W IV edycji konkursu „Myśliwskie Smaki” uczestniczyło około 80 wystawców, którzy swoje wyroby prezentowali w trzech kategoriach.

W kategorii dania i potrawy z dziczyzny:

I miejsce – Masarnia Zygmunt Osip z Wierzawic za udziec z dzika

II miejsce – Wiesława Szpond z Połomi za gulasz z dzika

III miejsce – Maria Florek z Manasterz za potrawka z sarniny

Komisja przyznała  dwa wyróżnienia:

KGW Stara Wieś za  pieczeń faszerowaną z dzika

Zakład Mięsny Jasiołka Dukla za pasztet myśliwski

W kategorii wędliny i wyroby wędliniarskie z dziczyzny:

I miejsce -  Bogusław Szymański Nowe Sioło za Kiełbasę myśliwska z dzika

II miejsce - Zakład Masarski Niem-Pol Markowa za kiełbasę myśliwską z dzika

III miejsce Grzegorz Wiśniewski Rzeszów za  pasztet z zająca

Komisja przyznała  jedno wyróżnienie:

Paweł Wałachowski Nowosiółki za smalec myśliwski z dzika

W kategorii napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe) i produkty z runa leśnego:

I miejsce Bożena Wisła z Bukowca za Pastę z czosnku niedźwiedziego

II miejsce Krystyna Wronowska z Rybnego za nalewkę z owoców czarnego bzu

III miejsce Izabela Łysikowska z Krzeszowa za Jałowcówkę

Komisja przyznała trzy wyróżnienia

Piotr Kusz z Chmielnika za pierogi z borówkami leśnymi

Mariusz Bednarz z Przemyśla za ocet z dereni

Janina Czaban z Nowej Sarzyny za brusznicę z gruszką

Oceny produktów dokonała komisja w składzie:

1.  Izabella Byszewska – prezes Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego

2. Zofia Kochan - dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego

3. Janina Kamińska - zastępca dyrektora Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.

4. Jacek Niemczyk – Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie.

5. Krystyna Gałuszko-Rakoczy, radna powiatu leskiego

6. Adam Milczanowski, wicestarosta leski

7. Krzysztof Zieliński, Stowarzyszenie Procarpathia

8. Monika Sterer-Putyło - Departament Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie.


Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij