Projekt Kuchnia Strażacka - podsumowanie
RZESZÓW. Prowadzony przez stowarzyszenie Polska Ekologia Projekt Kuchnia Strażacka był prezentowany w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego.
Fot. Polska Ekologia
Kuchnia Strażacka cykl wydarzeń kulinarnych z udziałem ochotniczych straży pożarnych i okazja do poznania smaku najlepszych potraw przygotowanych przez mistrzów strażackich. Odbywały się w różnych regionach Polski (nie tylko Podkarpackie, ale też Śląskie, Łódzki, Lubelskie i inne). Podczas strażackich pikników (i nie tylko strażackich, bo także organizowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, inne służby, jak również podczas festynów samorządowych. Uczestnicy mogli posmakować najlepsze potrawy tradycyjne, przygotowane przez mistrzów strażackich.
W tej edycji projektu promowana była wieprzowina, a więc bigosy, kiełbaski pieczone, bogracze, żurki z kiełbasą. Podsumowanie projektu odbyło się 6 lutego 2023 r. w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego.
- Mamy bogate tradycje kulinarne, z których jesteśmy dumni. Te wszystkie bigosy, zalewajki, żurki i inne potrawy są doskonałą promocją i podkarpackich wytwórców żywności i tych którzy je przyrządzają, czyli strażaków. A jednocześnie jest to promocja regionu – mówi o idei projektu Paweł Krajmas, prezes stowarzyszenia rzetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych Polska Ekologia. - Kuchnia strażacka przy swojej tradycyjnej prostocie, znana przede wszystkim bywalcom imprez w remizach i plenerowych wydarzeń strażackich była prezentowana w czasie setek imprez każdemu, kto je odwiedził. To świetny sposób na utrwalanie patriotyzmu lokalnego i produktowego, a jednocześnie integrowanie lokalnych wspólnot.
W czasie konferencji, która była podsumowaniem tego, co udało się osiągnąć podczas projektu, wiele jednostek OSP zostało wyróżnionych za ich zaangażowanie w jego realizację.
W wydarzeniu uczestniczyli m.in.: marszałek Władysław Ortyl, wicemarszałkowie Ewa Draus oraz Piotr Pilch, wojewoda podkarpacki Ewa Leniart, posłowie Zdzisław Chmielowiec oraz Andrzej Szlachta, przewodniczący sejmiku Jerzy Borcz wraz wiceprzewodniczącym Jerzym Cyprysiem, prezes WFOŚIGW Adam Skiba, komendant PSP nadbryg. Andrzej Babiec oraz wielu przedstawicieli państwowej i ochotniczej straży pożarnej z Podkarpacia i innych regionów.
Polska Ekologia od kilku lat realizuje projekt „Kuchni Strażackiej”. Tym razem jest on finansowany przy udziale środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
- Doskonale rozumiemy i wspieramy wszelkie inicjatywy, które mają na celu promowanie potencjału społeczności naszego regionu oraz ich tradycji. W tym projekcie widać niezwykłą synergię. Bo jest tu zarówno dbałość o propagowanie żywności ekologicznej i tradycyjnej Podkarpacia, której jakości nie trzeba nikomu zachwalać, bo jest świetnie znana a jednocześnie jest tu wykorzystanie i podkreślenie potencjału, jakim dysponują druhowie z Ochotniczych Straży Pożarnych, którzy na co dzień dbają o bezpieczeństwo swych wspólnot. Projekt kuchni strażackiej jest wiec doskonałym przykładem pielęgnowania patriotyzmu lokalnego w najlepszych tego słowa znaczeniu – mówił w czasie konferencji marszałek Władysław Ortyl.