Specjalna Strefa Ekonomiczna Rzeszów-Dworzysko
Park Naukowo-Technologiczny Rzeszów-Dworzysko Powiatu Rzeszowskiego
Konferencja Future Energy Forum w G2A Arenie
Pożyczka Podkarpackiego Funduszu Rozwoju nowe możliwości la Twojej firmy

Dlaczego masło drożeje – analiza Bankier.pl

Opublikowano: 2017-07-17 15:52:01, przez: admin, w kategorii: Opinie

Bez masła niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania. Niewyobrażalna stała się również jego cena, która wzrosła w tym miesiącu dwukrotnie.

Fot. Pixabay/CC0

Fot. Pixabay/CC0

 

- Rządzi Prawo i Sprawiedliwość, które funduje nam drogie państwo. Przez ostatnie 1,5 roku masło podrożało o 2 złote, mleko o złotówkę, bochenek chleba o 1,2 zł - stwierdziła kilka dni temu z sejmowej mównicy w trakcie debaty dotyczącej opłaty drogowej podkarpacka posłanka Platformy Obywatelskiej Joanna Frydrych.

 

Ceny masła rzeczywiście poszły w górę. 22 zł – tyle aktualnie zapłacimy za kilogram masła w hurcie. To o 72% więcej niż w ubiegłym roku. Obecnie już nawet w dyskontach zapłacimy około 5-6 złotych za kostkę. To poziomy cen dalece odbiegające od tych, do których przez lata zdążyliśmy się przyzwyczaić

 

Krajowy Fundusz Szkoleniowy
Biuro Działań Premiowych - nowa komórka organizacyjna Podkarpackiego Oddziału Regionalnego ARiMR w Rzeszowie

Za masło nie tylko Polacy zapłacą więcej, podobną sytuację obserwujemy na zachodzie Europy, gdzie podwyżka waha się od 80 do 100%. Francuskie „Le Figaro” obawia się, że wzrosną ceny croissantów, brytyjski „Guardian” już teraz ostrzega przed niedoborami masła przed świętami Bożego Narodzenia, a niemiecki „Die Welt” bije na alarm, ogłaszając najwyższe ceny masła w najnowszej historii.

– Przyczyn wzrostu cen masła należy szukać w sytuacji na rynkach światowych. Nie bez znaczenia są też echa zniesienia kwot mlecznych w UE, a nawet obecność na rynku masła spekulantów – komentuje Michał Żuławiński, analityk Bankier.pl.

Na wysokich cenach masła korzysta polska branża mleczarska, której udało się przetrwać ostatnie „chude lata” i wskoczyć do ścisłej europejskiej czołówki. Jako, że spożycie masła na głowę mieszkańca jest w Polsce mniejsze niż w Niemczech czy Francji, część produktu musi trafiać na eksport. Chociaż jego opłacalność w ostatnim czasie rośnie, to przedstawiciele branży zapewniają, że nie zamierzają ograniczać dostaw na rynek krajowy.

– Wzrost cen masła w Polsce budzi spore emocje. Niestety, często biorą one górę nad spokojną analizą ekonomiczną skoncentrowaną na popycie i podaży. W przeciwieństwie do czasów PRL, stawek detalicznych nie ustala już Państwowa Komisja Cen, wobec czego nie warto wszystkich podwyżek wrzucać do jednego, politycznego worka. Wzrost kosztu masła w zasadniczy sposób różni się np. od spodziewanej podwyżki cen paliw, do której może dojść w wyniku ustanowienia nowej opłaty drogowej – dodaje Michał Żuławiński.

 

Sklep Podkarpackie Smaki - żywność najwyższej jakości

Więcej na ten temat: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Maslo-mocno-podrozalo-Wyjasniamy-skad-wziely-sie-takie-ceny-Analiza-7532966.html

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij