Wyniki Festiwalu Podkarpackich Smaków 2017
GÓRNO, POWIAT RZESZOWSKI. Finał kulinarnej imprezy.
W Górnie odbyły się dziś (niedziela, 11 czerwca 2017) XI Targi Żywności Tradycyjnej Festiwalu Podkarpackich Smaków 2017. Zaprezentowało się 120 wystawców. Większość zgłosiła swoje produkty do konkursu. Kapituła, w skład której wchodzili eksperci kulinarni, a także przedstawiciele organizatorów wybrała najlepsze produkty.
W kategorii produktów dopuszczonych do obrotu nagrody dostały:
I Miejsce Art Kros Jaromir Brański – pigwa na sucho
II miejsce Bogusłąw Szymański - salceson
III miejsce Zakład Przetwórstwa Mięsnego Szarek - boczek pieczony z czosnkiem
wyróżnienie – Adam Bała Baszpol ciasteczka jaglane z ostropestem
wyróżnienie – Zarząd Dóbr Smolin – Pasztet z ryb słodkowodnych
Wśród produktów pretendujących do miana produktu tradycyjnego:
kategoria Sery i inne produkty mleczne,
- kozie sery z przyprawami, Bożena jagielska
- ser podpuszczkowy z nutą leśną – Bożena Wisła
kategoria Mięso świeże oraz produkty mięsne,
- udziec koźlęcy z Koła Gospodyń Wiejskich Stara Wieś
- kaszanka w jelicie pieczona w piecu chelbowym, Kazimiera Bukowska
- filet drobiowy, Zakład Mięsny Smak Górno
kategoria Nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce,
- dżem marchewkowy Kazimiery Buraś
- dżem dereniowy, Pro Carpathia
- śliwka węgierka w syropie Wiesława Szpond