Szlak Historycznych Receptur na Podkarpaciu
Jeśli wytwarzasz unikalne nalewki smakowe lub miody pitne, jesteś producentem piw, win albo innych tradycyjnych trunków i poszukujesz okazji do szerokiej, nieodpłatnej promocji swojej działalności, zgłoś się do Podkarpackiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
PROT od maja br. realizuje projekt, w ramach którego powstanie „Szlak Historycznych Receptur” przebiegający przez województwo podkarpackie i północną Słowację, który połączy miejsca związane z rzemieślniczym wytwarzaniem takich produktów jak: piwa, wina, naturalne nalewki, miody pitne oraz przekąski
i potrawy tradycyjne. Celem projektu jest promocja produktów, które powstają z naturalnych składników na bazie klasycznych receptur dzięki pasji ludzi zaangażowanych w ich wytwarzanie. Działania PROT skupią się też na promocji podkarpackiej oferty turystycznej zgodnej z filozofią slow travel skupionej wokół produktów regionalnych.
Dzięki stworzeniu i promocji Szlaku, będące na nim miejscowości i producenci mają stać się bardziej rozpoznawalne dla odbiorców. Na atrakcyjności zyska też cała oferta turystyczna województwa. Działania w ramach realizowanego projektu obejmą m.in.: stworzenie oferty komercyjnej Szlaku, warsztaty i konferencję dla uczestników projektu, uruchomienie strony internetowej oraz aplikacji, jak również wydanie materiałów papierowych takich jak przewodnik, folder oraz mapa.
Projekt prowadzi Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna wraz z partnerem słowackim: Karpatský Euroregión Slovensko-Sever. W tej chwili trwają rozmowy z producentami (lub lokalami, gospodarstwami), które chciałyby znaleźć się na Szlaku.
Projekt „Szlak Historycznych Receptur” otrzymał dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej, w ramach programu Interreg Polska – Słowacja 2014-2020.