Redyk Karpacki - na pasterskim szlaku
PODKARPACKIE, USTRZYKI GÓRNE.
W ramach Programu Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska-Słowacja 2014-2020 województwo podkarpackie realizuje projekt pn. Szlak Kultury Wołoskiej, który zakłada utworzenie międzynarodowego szlaku kulturowego bazującego na dziedzictwie wołoskim, w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju tj. z poszanowaniem lokalnych zasobów kulturowych, przyrodniczych i społecznych.
W ramach zadania Spotkania na Wołoskim Szlaku w dniach 19-21 maja 2017 roku w „Zajeździe Pod Caryńską”, w Ustrzykach Górnych, odbędzie sie trzydniowa impreza pn. Redyk Karpacki – na pasterskim szlaku, która jest skierowana do mieszkańców pogranicza PL-SK, partnerów projektu, lokalnych liderów i turystów przebywających w Bieszczadach i Beskidzie Niskim.
W ramach imprezy w pierwszym dniu odbędzie się konferencja, której tematyka dotyczyć będzie zagadnień związanych z odtworzeniem tradycji pasterskich i serowarskich. Uczestnicy konferencji będą mogli poznać kulturę wołoską oraz uczestniczyć w wydarzeniach takich jak: redyk pasterski, mieszanie owiec, spotkania pasterskie, prezentacja wyrobów pasterskich, występy amatorskich zespołów folkowych. W trakcie imprezy odbędą się warsztaty fotograficzne, których tematem będzie kultura wołoska (powstałe prace zostaną zaprezentowane na stronach internetowych partnerów projektu oraz wykorzystane w publikacjach) oraz warsztaty z tworzenia kapeli karpackiej.
Program imprezy pn. Redyk Karpacki – na pasterskim szlaku
I dzień (19 maja 2017 r.)
08.00-10.15 zakwaterowanie i rejestracja uczestników
10.15-10.30 otwarcie konferencji przez gospodarza REDYKU – GAZDA LOKALNY
10.30-11.00 „Efekty dodatnie projektu Szlak Kultury Wołoskiej” – przedstawiciel Partnera wiodącego projektu
11.00-11.45 „Pasterze, a projekt Szlak Kultury Wołoskiej na pograniczu polsko-słowackim” - Józef Michałek przedstawiciel partnera projektu
11.45-12.15 przerwa kawowa
12.15-12.45 „Zmiany w przepisach dotyczące sprzedaży produktów rolnych” – Ludmiła Chmielowska, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
12.45-13.30 „Formalności związane ze zgłoszeniem serów regionalnych do instytucji rejestrujących” – Jolanta Harna
13.30-14.15 „Wpływ zrealizowanych projektów przyrodniczych, a atrakcyjność turystyczna Karpat” – Patrycja Adamska, koordynator projektu „Karpaty łączą”
14.15-15.15 przerwa obiadowa
17.00 spędzenie owiec do miejsca specjalnie przygotowanego pod Zajazdem Pod Caryńską
18.00 degustacja produktów pasterskich/ serów, itp.
19.00 występ amatorskich zespołów folkowych (Kapela z Przypadku akustycznie)
II dzień (20 maja 2017 r.)
10.00 ciąg dalszy imprezy, poprzez prezentację produktów pasterskich/ stoisk serowarskich, zielarskich oraz innych produktów lokalnych
14.00 tradycyjne mieszanie owiec
poświęcenie owiec, wody, szczypek drewna,
zapalenie watry,
pieczenie jagniątka,
gry i zabawy pasterskie (kto wygwiżdże juhasa)
geocaching lokalny w okolicach Ustrzyk Górnych
strzelanie z łuku/pokazy łucznictwa
warsztaty z przędzenia wełny owczej
warsztaty muzyczne oraz taneczne dla dzieci – zespół Katarzyna Jackowska i zespół „Jazgodki”
20.30 występ amatorskiego zespołu folkowego – Dollars Brothers
III dzień (21 maja 2017 r.)
10.00 wyprowadzenie owiec w stronę miejsca wypasowego Caryńskie
13.00 pokazy serowarskie przy bacówce na dawnej wsi Caryńskie
Projekt „Szlak Kultury Wołoskiej” współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.