Konkurs kulinarny promujący podkarpacką wołowinę
RZESZÓW. Już jutro (sobota 25 października) w Rzeszowie kucharze z całego kraju będą przygotowali potrawy z podkarpackiej wołowiny.
Przed Galerią Rzeszów trwa pieczenie 250-kilogramowego byka. Jutro będzie można spróbować mięsa. Fot. Galeria Rzeszów
Celem I Ogólnopolskiego Konkursu w Przyrządzaniu Potraw z Wołowiny Podkarpackiej, który odbędzie się w sobotę (25 października 2014) w Galerii Rzeszów jest oczywiście promocja podkarpackiej wołowiny.
- Samorząd województwa wspiera rolników – hodowców zwierząt poprzez program „Naturalny wypas”, aby umocnić markę, jaką jest nasza wołowina – mówi marszałek Władysław Ortyl.
Zdaniem Pawła Krajmasa, prezesa Stowarzyszenia Polska Ekologia i szefa zakłądu mięsnego Jasiołka, konkurs to nie tylko uczta kulinarna, ale wzrokowa, bo przyrządzone potrawy będą pięknie wyglądać.
- Nasza wołowina produkowana jest w naturalnych warunkach – mówił Paweł Krajmas.
W I Ogólnopolskim Konkursie w Przyrządzaniu Potraw z Wołowiny Podkarpackiej weźmie udział dziewięć drużyn z całego kraju, między innymi z Warszawy, Sopotu, Łodzi oraz Katowic. Kucharze przygotują danie główne z wołowiny oraz deser z czekolady. Oceniający będą brali pod uwagę nie tylko to czy posiłek jest smaczny, ale także technikę przygotowania, precyzję, a także czystość na stanowisku pracy.
W jury zasiądzie między innymi Michael Moran – uznany kucharz i restaurator, a imprezę poprowadzi aktor Jacek Rozenek.
Specjalnie na konkurs przygotowana została gigantyczna pieczeń. 250-cio kilogramowy byk, marynowany w ziołach i polewany winem, będzie się piekł od piątku do soboty. Wtedy – w dniu konkursu - będzie można skosztować, jak smakuje podkarpacka wołowina.