Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Konkurs „Najlepszy produkt regionalny i lokalny” w Boguchwale

Opublikowano: 2014-07-04 13:46:15, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

BOGUCHWAŁA. Podczas Dni Otwartych Drzwi Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego rywalizowali także producenci żywności.

Chodoki Fot. Anna BielańskaKonkurs „Najlepszy produkt regionalny i lokalny” w BoguchwaleFot. Anna BielańskaFot. Anna Bielańska
Konkurs „Najlepszy produkt regionalny i lokalny” w Boguchwale
Chodoki Fot. Anna Bielańska

Chodoki Fot. Anna Bielańska

 

Kapituła w składzie Dorota Jamrozy – Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Marta Szpak (Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Rzeszowie), Ewa Niedziałek- Szeliga - Polskie Radio Rzeszów S.A., Janina Kamińska – Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Stanisław Kawa – Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego dokonała oceny 59 produktów zgłoszonych przez 25 producentów żywności.

Kapituła wyróżniła następujące produkty regionalne i lokalne:

W kategorii produktów mleczarskich:

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej: - masło ekologiczne Osełkowe

Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita Oddział „Resmlecz” w Trzebownisku: - kefir luksusowy 2% - Butelka 375g – „Resmlecz”

Leda Ser Jakimowicz Leszek: - ser domowy wędzony.

Gospodarstwo ekologiczne „Zuza” Lucyna Cwynar - twarożek z czosnkiem niedźwiedzim

Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” s.c. Waldemar i Tomasz Maziejuk: - twarożek kozi smakowy

Gospodarstwo Rodzinne „Owcza Zagroda”: - ser owczy twardy dojrzewający w kategorii

W kategorii produktów mięsnych:

Trafunek Bis Sp. z o.o. : - Studzielinę

Zakład Masarski Niem-Pol Niemczak

- pasztet markowski pieczony

Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” Sp. z o. o. - kiełbasę wiejską

Zakład Masarski s.c. Józef i Wojciech Bawoł: - Kiełbasę Starowiejską z Markowej

Zakład Mięsny Smak - Górno Sp. zo.o.: - kiełbasę drobiową pieczoną z Górna

Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta, Markowa: - Kabanos Markowski

„JK” Sp. zo.o. Zakład Mięsny „Jasiołka” : - kiełbasę swojską krajaną

W kategorii produkty piekarnicze:

Zakład Przetwórczo – Handlowy „Baszpol” Sp. zo.o.: - chleb domowy żytni na zakwasie z ziemniakami

W kategorii inne:

Gospodarstwo Ekoturystyczne „EkoChatka” Bogumiła i Ryszard Kusz: - sokomiód pokrzywowy

W kategorii inne produkty i potrawy regionalne Komisja przyznała nagrody:

I miejsce dla:

Kresowej Osady Basznia Dolna za: - kotlet kresowy faszerowany brokułem, marchewką w sosie ze świeżych borowików podawane z młodymi grillowanymi ziemniaczkami faszerowanymi twarogiem

II miejsce dla:

KGW z Rzeszowa Osiedle Budziwój za: - kapuściane chodaki

III miejsce dla:

KGW z Wiśniowej za: -ser wiejski z miętą

Wyróżnienia dla:

KGW z Koziarni za: - kaszak z kaszy gryczanej

KGW z Sielca Podlasku za: - kacapoły nadziewane kaszą tatarczaną

KGW z Nowego Borku – Przylasku za: - pierogi z soczewicą okraszone skwarkami

KGW „Lesianki” za: - konfiturę leśną z kwaśnic

KGW z Sarzyny za: - balaczki z kaszą i grzybami

KGW z Rudki za: - rudziański zwijak schabowy

Towarzystwo Kobiet Krzewienia Kultury Regionalnej w Boguchwale za: - pierogi razowe z kwaśną kapustą i grzybami

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij