Konkurs „Najlepszy produkt regionalny i lokalny” w Boguchwale
BOGUCHWAŁA. Podczas Dni Otwartych Drzwi Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego rywalizowali także producenci żywności.
Kapituła w składzie Dorota Jamrozy – Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Marta Szpak (Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Rzeszowie), Ewa Niedziałek- Szeliga - Polskie Radio Rzeszów S.A., Janina Kamińska – Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Stanisław Kawa – Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego dokonała oceny 59 produktów zgłoszonych przez 25 producentów żywności.
Kapituła wyróżniła następujące produkty regionalne i lokalne:
W kategorii produktów mleczarskich:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej: - masło ekologiczne Osełkowe
Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita Oddział „Resmlecz” w Trzebownisku: - kefir luksusowy 2% - Butelka 375g – „Resmlecz”
Leda Ser Jakimowicz Leszek: - ser domowy wędzony.
Gospodarstwo ekologiczne „Zuza” Lucyna Cwynar - twarożek z czosnkiem niedźwiedzim
Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” s.c. Waldemar i Tomasz Maziejuk: - twarożek kozi smakowy
Gospodarstwo Rodzinne „Owcza Zagroda”: - ser owczy twardy dojrzewający w kategorii
W kategorii produktów mięsnych:
Trafunek Bis Sp. z o.o. : - Studzielinę
Zakład Masarski Niem-Pol Niemczak
- pasztet markowski pieczony
Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” Sp. z o. o. - kiełbasę wiejską
Zakład Masarski s.c. Józef i Wojciech Bawoł: - Kiełbasę Starowiejską z Markowej
Zakład Mięsny Smak - Górno Sp. zo.o.: - kiełbasę drobiową pieczoną z Górna
Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta, Markowa: - Kabanos Markowski
„JK” Sp. zo.o. Zakład Mięsny „Jasiołka” : - kiełbasę swojską krajaną
W kategorii produkty piekarnicze:
Zakład Przetwórczo – Handlowy „Baszpol” Sp. zo.o.: - chleb domowy żytni na zakwasie z ziemniakami
W kategorii inne:
Gospodarstwo Ekoturystyczne „EkoChatka” Bogumiła i Ryszard Kusz: - sokomiód pokrzywowy
W kategorii inne produkty i potrawy regionalne Komisja przyznała nagrody:
I miejsce dla:
Kresowej Osady Basznia Dolna za: - kotlet kresowy faszerowany brokułem, marchewką w sosie ze świeżych borowików podawane z młodymi grillowanymi ziemniaczkami faszerowanymi twarogiem
II miejsce dla:
KGW z Rzeszowa Osiedle Budziwój za: - kapuściane chodaki
III miejsce dla:
KGW z Wiśniowej za: -ser wiejski z miętą
Wyróżnienia dla:
KGW z Koziarni za: - kaszak z kaszy gryczanej
KGW z Sielca Podlasku za: - kacapoły nadziewane kaszą tatarczaną
KGW z Nowego Borku – Przylasku za: - pierogi z soczewicą okraszone skwarkami
KGW „Lesianki” za: - konfiturę leśną z kwaśnic
KGW z Sarzyny za: - balaczki z kaszą i grzybami
KGW z Rudki za: - rudziański zwijak schabowy
Towarzystwo Kobiet Krzewienia Kultury Regionalnej w Boguchwale za: - pierogi razowe z kwaśną kapustą i grzybami