Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

IX Konwent Polskich Winiarzy w Sandomierzu

Opublikowano: 2014-06-02 20:50:25, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

SANDOMIERZ. Podczas weekendu (sobota i niedziela 31 maja i 1 czerwca) w Sali Rycerskiej Zamku Kazimierzowskiego w Sandomierzu odbył się IX Konwent Polskich Winiarzy.

Fot. Konwent Winiarzy Polskich

Fot. Konwent Winiarzy Polskich

 

Uczestnicy nie zawiedli i w wydarzeniu zapowiedziało udział 77 winnic z całego kraju przywożąc do degustacji i oceny blisko setkę win. Organizatorem tegorocznego Konwentu, przy wsparciu merytorycznym Instytutu Wina i Winorośli, było Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy. W panelu degustacyjnym zasiedli (od lewej): Wojciech Bosak, Monika Bielka Vescovi, Wojciech Gogoliński, Tomasz Prange-Barczyński, Wiktor Bruszewski, Mariusz Kapczyński, Marta Wrześniewska i Sławomir Chrzczonowicz.

Podczas pierwszego dnia i degustacji panelowej oceniono 70 win w dwóch seriach: przed południem były to wina białe, musujące, różowe oraz likierowe białe, a po obiedzie czerwone. Podczas degustacji panelowej 24 wina pochodziło z województwa podkarpackiego, 23 wina z Małopolski, zaś 13 win ze Świętokrzyskiego.

O ile przedstawiane wina białe wypadły dość równo i prezentowały niezły poziom, o tyle kategoria win czerwonych to pełna gama jakościowa: od win poprawnych, świeżych, z niezłą owocowością, do win niedojrzałych, zbyt ekstraktywnych, z błędami. Najwięcej kontrowersji wzbudziły wina musujące, dwa skrajnie różne w stylistyce i w odbiorze. Najbardziej spójną kategorią win spokojnych, ale jednocześnie najmniej liczną były wina różowe. Rocznik 2013, bo z niego pochodziła większość win czerwonych, nie okazał się dla nich zbyt łaskawy. Najczęstszym błędem była niewystarczająca dojrzałość owoców (skutek położenia winnic, a także braku doświadczenia producentów).

Podczas obu dni Konwentu na dziedzińcu zamkowym prezentowany był sprzęt zarówno do do obróbki winorośli jak i do piwnicy.

Na sandomierskim rynku można było kupić wina, a także sery, wędliny z dziczyzny, a także produkty regionalne.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij