Trwają targi Ekogala 2014
RZESZÓW. Produkty ekologiczne z różnych części kraju oraz z zagranicy na VIII Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych Ekogala.
Wystawce z Łucka na Ukrainie.
Tegoroczna Ekogala odbywa się jak zwykle w hali Podpromie. W piątek przewinęło się przez nią znacznie ponad tysiąc osób, w tym wielu uczniów szkół. Atrakcją dla młodych zwiedzających były np. pokazy przygotowywania naturalnego sera.
W tym roku promowane są ekologiczne mleko i jego przetwory a także podkarpackiej wołowiny oraz wino.
Chcemy bardzo promować rozwój produkcji żywności ekologicznej. Mamy dużą szansę jako region, aby być przodującym producentem takiej żywności - mówi Lucjan Kuźniar, wicemarszałek województwa podkarpackiego.
Udział bierze prawie wystawców, producentów i przetwórców żywności, posiadających certyfikaty ekologiczne. Wśród wystawców jest 13 firm z zagranicy: Ukrainy, Słowacji, Czech, Rumunii, Grecji i Włoch. „Ekogali” towarzyszy impreza „Tradycyjne Smaki Podkarpacia”, podczas której producenci żywności tradycyjnej prezentują żywność produkowaną według tradycyjnych receptur.
Jej organizatorami są Marszałek Województwa Podkarpackiego Władysław Ortyl, Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego oraz Prezydent Miasta Rzeszowa.