Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Najlepsi z wiedzy o bhp

Opublikowano: 2011-05-19 21:58:59, przez: admin, w kategorii: Region

PODKARPACKIE Zakończyła się XI edycja „Ogólnopolskiego konkursu wiedzy o bezpieczeństwie i higienie pracy dla młodocianych pracowników zakładów rzemieślniczych”. Uczniowie z naszego regionu znaleźli się w czołówce.

Finał konkursu - pod patronatem prezesa Związku Rzemiosła Polskiego i Głównego Inspektora Pracy - odbył się 17 maja br. w siedzibie ZRP. Do eliminacji krajowych przystąpiło 48 uczniów z 24 izb rzemieślniczych, którzy do Warszawy przyjechali wraz z opiekunami. Wyłoniono liderów w dwóch kategoriach: grupowej i indywidualnej. Wysoki poziom wiedzy finalistów znacznie utrudnił zadanie komisji konkursowej. Z uwagi na minimalne różnice w punktacji wyłonienie pierwszej szóstki nie było łatwe.

W klasyfikacji grupowej bezkonkurencyjna okazała się reprezentacja Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej. Drugie miejsce zajęli uczniowie z Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie a trzecie – uczniowie z regionu działania Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Nowym Sączu.

W kategorii indywidualnej pierwsze miejsce zajął Arkadiusz Gil z Zamościa, Damian Jankowskiz Lubawy oraz Tomasz Galant uczeń w piekarni Mariana Krukierka i w Zespole Szkół Ponadgimnazialnych w Krośnie ( Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie).

Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatorów i partnerów konkursu: Głównego Inspektora Pracy, Związek Rzemiosła Polskiego, Ministerstwo Edukacji Narodowej i Centralny Instytut Ochrony Pracy, a wszyscy finaliści dyplomy pamiątkowe.

Jerzy Bartnik gratulując laureatom stwierdził - Wszyscy finaliści są zwycięzcami. Tutaj nie ma przegranych, a wiedza, którą posiadacie, wychodząca poza określone ramy będzie dodatkowym atutem przy podejmowaniu pracy zawodowej.

Z kolei Marian Liwo, zastępca głównego inspektora pracy (były okręgowy inspektor pracy w Rzeszowie), podkreślił znaczenie wiedzy zdobytej przez uczestników konkursu. – Jestem pełen szacunku dla tych młodych ludzi za ich chęć pogłębiania wiedzy i rozpowszechnianie jej w miejscach pracy.

kar

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij