Kilka tysięcy gości na XVIII Jarmarku Garncarskim
MEDYNIA GŁOGOWSKA, POW. ŁAŃCUCKI. Tłumy turystów odwiedzających Jarmark Garncarski w Medyni Głogowskiej na terenie Zagrody Garncarskiej, a także stoiska na ulicy przecinających miejscowość zaskoczyły organizatorów.
XVIII Jarmark Garncarski Stoisko uczestnika konkursu Stowarzyszenie Klub Kobiet Jagodzianki. Fot. Krzysztof Zieliński
Kilka tysięcy osób bawiło się przednie oglądając m.in. otwarcie pieca garncarskiego z wypaloną ceramiką, prezentacje garncarskie, czy warsztaty ceramiczne. Chętnie bawiono się także podziwiając występy kabaretu EWG, koncert Grupy Jarmark, zespołu Ramolsi i gwiazdy wieczoru - zespołu Gooral.
Nie mniej ciekawa była praca komisji - działającej w ramach konkursu kulinarnego „Misa z ceramiki, a w niej smakołyki” - oceniającej produkty regionalne przygotowane przez restauracje oraz Stowarzyszenia i Koła Gospodyń Wiejskich.
W pierwszej kategorii wygrała Karczma „U Garncarzy”, która przygotowała gołąbki z białą kaszą gryczaną, groch z kapustą zasmażaną i kurę w śmietanie. Nie mniej ciekawa była propozycja restauracji Zajazd Gościniec z Rzeszowa, członka Klastra Podkarpackie Smaki (ul. Przemysłowa 3) serwującej botwinkę z jajkiem, pierogi z maki razowej i orkiszowej, a także proziak z masłem czosnkowym i pietruszką.
Natomiast w kategorii II bezapelacyjnie wygrało Stowarzyszenie Inicjatywy Zaleskiej „Jodełka” z Zalesia. Panie przygotowały na ten dzień rewelacyjną kapustę z grochem i fasolą zapieczoną w piecu, pierogi z kaszą gryczaną i białym serem oraz zupę szczawiową z jajkiem. Uznanie komisji konkursowej znalazły także jagodzianki, kasza jaglana z suszonymi śliwkami i malas na stole Stowarzyszenia „Klub Kobiet” z Medyni Łańcuckiej.
kz