Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Sery rodziny Maziejuków (gospodarstwo Figa) w kanadyjskim Toronto

Opublikowano: 2013-05-06 18:31:30, przez: admin, w kategorii: Firmy

PODKARPACKIE, KANADA. Kilka dni temu (od 30 kwietnia do 2 maja 2013) w Toronto w Kanadzie trwały Międzynarodowe Targi Artykułów Spożywczych SIAL Canada. Agencja Rynku Rolnego i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zorganizowały specjalną misję gospodarczą reprezentującą branżę cukierniczą, mięsną oraz rolnictwo ekologiczni.

Od lewej Dariusz Goszczyński, zastępca dyrektora Departamentu Rynków Rolnych MRiRW i Wawrzyniec Maziejuk, „Figa” z Mszany Dolnej. Fot. Archiwum

Od lewej Dariusz Goszczyński, zastępca dyrektora Departamentu Rynków Rolnych MRiRW i Wawrzyniec Maziejuk, „Figa” z Mszany Dolnej. Fot. Archiwum

 

Wśród 9 firm z Polski, znalazła się jedna z Podkarpackiego, Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „Figa” z Mszany Dolnej, członek Klastra Podkarpackie Smaki, producenta znanych, ekologicznych wyrobów z mleka koziego.

- Targi te są swoistym portalem dla przedsiębiorców, którzy chcą wejść na północnoamerykański rynek spożywczy - mówi Wawrzyniec Maziejuk z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego „Figa”. – Mają formułę business to business. Ambasada polska w Kanadzie kilka miesięcy wcześniej przygotowuje listę potencjalnych firm, które byłyby zainteresowane naszą ofertą handlową i zaprasza je na targi, dzięki temu odwiedzający nas handlowcy mają w pełni świadomość, że polska żywność ekologiczna jest wysokiej jakości, a przy tym stosunkowo tańsza.

Przedsiębiorca dodaje, iż liczy na Kanadyjczyków polskiego pochodzenia, którzy chętnie kupowaliby np. przetwory leśne, zupełnie nieznane na tamtym rynku.

Maziejukowie produkuj ser kozi farmerski naturalny, ser kozi farmerski z kozieradką, ser kozi farmerski z pieprzem, ser kozi wołoski naturalny, ser kozi wołoski wędzony, twarożek kozi naturalny, twarożek kozi smakowy, bryndzę kozią, bundz kozi oraz mleko kozie.

Salonowi SIAL Canada towarzyszą  trzy wydarzenia: Olive d'Or - konkurs oliwy, Tendances & Innovations - międzynarodowy konkurs innowacyjnych produktów spożywczych, Agora Nutrition - cykl konferencji poświęconych jakości żywienia.

W tegorocznej edycji targów w Toronto było 14 tys. odwiedzających z 61 krajów świata oraz ponad 700 wystawców.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij