„Smaczne bo Podkarpackie 2012”
RZESZÓW. 22 października zostały wręczone certyfikaty laureatom Programu Certyfikującego Najlepsze Spożywcze Produkty Podkarpackiego „Smaczne bo Podkarpackie” 2012.
Wędliny zakłądu Leśniak. Fot. Virtus
Wyłonienie i wypromowanie najlepszych produktów spożywczych wytworzonych w województwie podkarpackim - smacznych, zdrowych, odpowiadających europejskim standardom to główny cel konkursu. Chodzi o potwierdzenie, że produkowana na Podkarpaciu żywność jest najwyższej jakości ale także o uświadomienie, że sięgając po te produkty wspomagamy podkarpackich producentów żywności, dbamy o miejsca pracy.
Producenci musieli spełnić szereg wymogów a same produkty przejść kilka etapów oceny aby znaleźć się na liście najlepszych. Wszystkie produkty, które zostały wybrane przez kapitułę, uzyskały także dodatkowe aprobaty organów zajmujących się kontrolą rynku czyli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie
Kapituła (eksperci rynku spożywczego, osoby zaufania publicznego oraz przedstawiciele mediów) przyznali 12 certyfikatów :Smaczne bo Podkarpackie. Pod uwagę brano:
1. skład surowcowy, wartość odżywcza zdrowotna, walory organoleptyczne
2.technologię produkcji,
3. wygląd i estetyka produktu i opakowania
4. stosowany system kontroli jakości,
5. zdobyte przez firmę certyfikaty i wyróżnienia, posiadane opinie konsumentów,
6. Wszelkie posiadane dokumenty potwierdzające spełnienie wymogów dopuszczających produkt do obrotu rynkowego – dokumenty normalizujące, wyniki analiz fizykochemicznych, wyniki badań mikrobiologicznych i przechowalniczych, posiadane atesty i certyfikaty dotyczące ocenianego produktu,
7. materiały reklamowe stosowane przez firmę w promocji zgłaszanego produktu,
8. inne przedstawione dokumenty i informacje dotyczące danego produktu mogące mieć istotny wpływ na jego ocenę.
Spośród 16 zgłoszonych produktów Kapituła pozytywnie zaopiniowała 12 przyznając im certyfikaty „Smaczne bo Podkarpackie”:
Zakład Tłuszczowy „Białoboki” Olej Podkarpacki Pierwsze Tłoczenie
Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” Sp. z o. o. Pierogi z mięsem
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Drąg” S.C. Swojska kiełbasa
Uzdrowisko Rymanów S. A. Woda źródlana niegazowana „Rymanów Zdrój”
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak, Kiełbasa wiejska strzyżowska
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak, Szynka wiejska extra
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna, Masło Extra
Zakład Mięsny Smak- Górno Sp. z o. o. Kiełbasa Sucha Drobiowa
Zakład Masarsko- Wędliniarski Czesław Fiołek, Kiełbasa swojska
Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SZAREK” Andrzej Szarek Wędzonka krotoszyńska gotowana Zakład Przetwórstwa Mięsnego „SZAREK” Andrzej Szarek Kiełbasa wiejska
Przedsiębiorstwo Produkcyjno – Handlowe ANWIT S.C. A. Ulanowski i W. Ulanowski Chleb Żytni
Organizatorem konkursu jest Centrum promocji Biznesu.
ac