Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Krótsza rejestracja zastrzeżonych produktów spożywczych

Opublikowano: 2012-09-19 13:16:21, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

STRASBURG. Parlament Europejski przyjął rozporządzenie w sprawie systemów jakości produktów rolnych.

Certyfikaty na „Podkarpacki Miód Spadziowy”

Czytaj też Certyfikaty na „Podkarpacki Miód Spadziowy” 

Fasola wrzawska zarejestrowana w Unii Europejskiej

Skróci się czas oczekiwania na uzyskanie certyfikatu jakości dla produktów rolnych pochodzących z określonych obszarów geograficznych lub wyprodukowanych według tradycyjnych receptur. Uzgodniony z państwami członkowskimi dokument wprowadza również oznakowanie produktów z obszarów górskich.

Nowe przepisy skrócą czas oczekiwania na rozpatrzenie wniosku o rejestrację do sześciu miesięcy (bo bywało, ze trwała ona kilka lat). Skrócony zostanie także czas na złożenie zawiadomienia o sprzeciwie wobec rejestracji.

Producenci ubiegający się o certyfikat „gwarantowanej tradycyjnej specjalności”, będą musieli udokumentować, że produkt jest w użyciu na rynku krajowym przez okres umożliwiający przekaz z pokolenia na pokolenie, nie krótszy niż 30 lat;

Rozporządzenie ustanawia dodatkową definicję jakościową stosowaną do opisu produktów pochodzących z obszarów górskich. Być może pojawi się też nowej definicji „produktu rolnictwa wyspiarskiego”.

"Nazwa pochodzenia” to nazwa, którą określa się produkt pochodzący z określonego regionu i którego wszystkie etapy produkcji odbywają się na określonym obszarze geograficznym. Z polskich produktów w tej kategorii zarejestrowane zostały już np. podkarpacki miód spadziowy, oscypek, bryndza podhalańska, karp zatorski.

"Oznaczenie geograficzne” to nazwa, którą określa się produkt pochodzący z określonego regionu, którego przynajmniej jeden etap produkcji odbywa się na tym określonym obszarze geograficznym (np. jabłka łąckie, śliwka szydłowska, obwarzanek krakowski, rogal świetomarciński).

„Gwarantowana tradycyjna specjalność”, to oznaczenie przyznawane produktom wytwarzanym według tradycyjnej receptury (np. kabanosy, kiełbasa jałowcowa, olej rydzowy).

Lista produktów z Polski z chronioną nazwą pochodzenia, chronionym oznaczenie geograficznym i gwarantowaną tradycyjną specjalnością

Rogal świętomarciński - Chroniowe oznaczenie geograficzne 24.07.2012 Złożony wniosek
Jagnięcina podhalańska - Chroniowe oznaczenie geograficzne 13.01.2012 oczekuje na rejestrację
Ser koryciński swojski  - Chroniowe oznaczenie geograficzne 10.08.2012 data rejestracji
Fasola Wrzawska - Chroniowa nazwa pochodzenia 13.01.2012 data rejestracji
Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca . Fasola z Doliny Dunajca - Chroniowa nazwa pochodzenia 25.10.2011 data rejestracji
Kabanosy Gwarantowana tradycyjna specjalność 20.10.2011 data rejestracji
Jabłka grójeckie - Chroniowe oznaczenie geograficzne 05.10.2011 data rejestracji
Kołocz śląski -kołacz śląski - Chroniowe oznaczenie geograficzne 27.07.2011 data rejestracji
Miód drahimski - Chroniowe oznaczenie geograficzne 16.06.2011 data rejestracji
Karp zatorski - Chroniowa nazwa pochodzenia 20.05.2011 data rejestracji
Kiełbasa jałowcowa Gwarantowana tradycyjna specjalność 19.04.2011 data rejestracji
Kiełbasa myśliwska Gwarantowana tradycyjna specjalność 19.04.2011 data rejestracji
Chleb prądnicki - Chroniowe oznaczenie geograficzne 12.03.2011 data rejestracji
Jabłka łąckie - Chroniowe oznaczenie geograficzne 05.11.2010 data rejestracji
Śliwka szydłowska - Chroniowe oznaczenie geograficzne 30.10.2010 data rejestracji
Obwarzanek krakowski - Chroniowe oznaczenie geograficzne 30.10.2010 data rejestracji
Kiełbasa lisiecka - Chroniowe oznaczenie geograficzne 13.10.2010 data rejestracji
Suska sechlońska - Chroniowe oznaczenie geograficzne 09.10.2010 data rejestracji
Podkarpacki miód spadziowy - Chroniowa nazwa pochodzenia 07.08.2010 data rejestracji
Miód kurpiowski - Chroniowe oznaczenie geograficzne 13.07.2010 data rejestracji
Fasola korczyńska - Chroniowe oznaczenie geograficzne 13.07.2010 data rejestracji
Wiśnia nadwiślanka - Chroniowa nazwa pochodzenia 16.12.2009 data rejestracji
Redykołka - Chroniowa nazwa pochodzenia 01.12.2009 data rejestracji
Truskawka kaszubska lub Kaszëbskô malëna - Chroniowe oznaczenie geograficzne 28.11.2009 data rejestracji
Pierekaczewnik Gwarantowana tradycyjna specjalność 30.06.2009 data rejestracji
Olej rydzowy - Gwarantowana tradycyjna specjalność 16.06.2009 data rejestracji
Andruty kaliskie - Chroniowe oznaczenie geograficzne 22.04.2009 data rejestracji
Wielkopolski ser smażony - Chroniowe oznaczenie geograficzne 21.04.2009 data rejestracji
Rogal świętomarciński - Chroniowe oznaczenie geograficzne 31.08.2008 data rejestracji
Trójniak - Gwarantowana tradycyjna specjalność 29.07.2008 data rejestracji
Póltorak - Gwarantowana tradycyjna specjalność 29.07.2008 data rejestracji
Czwórniak - Gwarantowana tradycyjna specjalność 29.07.2008 data rejestracji
Dwójniak - Gwarantowana tradycyjna specjalność 29.07.2008 data rejestracji
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich - Chroniowe oznaczenie geograficzne 31.05.2008 data rejestracji
Oscypek - Chroniowa nazwa pochodzenia 14.02.2008 data rejestracji
Bryndza Podhalańska - Chroniowa nazwa pochodzenia 12.06.2007 data rejestracji

Do tego należy dodać Miód z Sejneńszczyny / Łoździejszczyzny/Seinu / Lazdiju krašto medus (Chroniona Nazwa Pochodzenia) - miód zarejestrowany 31.01.2012 jako wniosek transgraniczny Polski i Litwy. Wykazywany w zestawieniu tylko dla Litwy chociaż wnioskodawcami były Polska i Litwa.

Wniosek o Rogal świętomarciński dotyczy zmian w treści specyfikacji, bo sam rogal jest zarejestrowany od 2008 r.

Wiecej na ten temat na stronach Parlamentu Europejskiego http://www.europarl.europa.eu/plenary/pl/texts-adopted.html http://www.europarl.europa.eu/ep-live/pl/plenary/search-by-date

ac 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij