Życzenia starosty rzeszowskiego Marka Sitarza z okazji Wielkanocy

Spór zbiorowy w szpitalu w Tarnobrzegu. Oświadczenie zarządu województwa

Opublikowano: 2018-08-08 07:09:00, przez: admin, w kategorii: Samorządy

RZESZÓW. TARNOBRZEG.

Nie ma porozumienia w tarnobrzeskim szpitalu

Zarząd Województwa Podkarpackiego w pełni popiera oczekiwania pracowników Szpitala Wojewódzkiego w Tarnobrzegu dotyczące wzrostu wynagrodzeń. W związku z planowanym wzrostem nakładów na służbę zdrowia oraz zawartym porozumienia z załogą Klinicznego Szpitala Wojewódzkiego Nr 2 w Rzeszowie, zarząd opowiada się za wzrostem wynagrodzeń pracowników szpitali wojewódzkich.

Życzenia posłanki Ewy Leniart z okazji Wielkanocy
Ryszard Wisz kandydat do Rady Powiatu Rzeszowskiego

W trwającym sporze zbiorowym wciąż nie ma ostatecznego porozumienia. W spisanym protokole rozbieżności strona związkowa cyt. „nie wyraża zgody na podwyższenie w ramach sporu zbiorowego wszczętego przez ZOZ OZZZPiP (Zakładową Organizację Związkową Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Pielęgniarek i Położnych – przyp. red.) wynagrodzeń zasadniczych dla wszystkich pracowników Szpitala w Tarnobrzegu”. Zarząd województwa bardzo krytycznie ocenia to stanowisko. Wypracowane podczas mediacji w Klinicznym Szpitalu Wojewódzkim nr 2 w Rzeszowie porozumienie, jest rekomendacją dla pozostałych dyrektorów placówek wojewódzkich. Mediacje toczyły się przy aktywnym udziale stron związkowych z innych szpitali, także z Tarnobrzega. Stąd też zarząd z zaskoczeniem przyjmuje stanowisko strony związkowej, sporu toczącego się w tarnobrzeskim szpitalu.

W przypadku Szpitala w Tarnobrzegu średnia podwyżka dla pielęgniarki lub położnej (wraz z pochodnymi i ZUS) do roku 2020 wyniesie średnio 2190 zł, natomiast średnia podwyżka dla pozostałego personelu (wraz z pochodnymi i ZUS) do roku 2020 wyniesie średnio 1304 zł. Skutkiem podwyżek dla szpitala w Tarnobrzegu będzie kwota 1,9 mln zł (w 2018 r.) oraz 4,6 mln zł (w 2019 r.).

Życzenia senatora Józefa Jodłowskiego z okazji Wielkiej Nocy
Życzenia od posła Bogdana Rzońcy z okazji Wielkanocy

Sytuacja w szpitalu w Tarnobrzegu jest minimalnie lepsza, ale nadal jako jedyny szpital pokazuje stratę do pokrycia na -2,3 mln zł (0,9 mln zł mniej niż w tym samym okresie rok temu). Szpitalowi brakuje ok. 0,7 mln zł miesięcznie do bilansowania działalności. Bank Gospodarstwa Krajowego jest w gotowości, aby przyznać kredyt dla tarnobrzeskiego szpitala, dlatego jego sytuacja finansowa i ewentualne nowe zobowiązania muszą być dokładnie sprecyzowane. Na niepewne "jutro" tarnobrzeski szpital nie może sobie już pozwolić.

Zarząd Województwa podejmuje nieustanne starania by poprawić jakoś leczenia pacjentów w Tarnobrzegu. W październiku 2019 r. zakończy się realizacja projektu, który poprawi dostępność do leczenia onkologicznego. Wartość inwestycji to 47 mln zł, z czego dofinansowanie Regionalnego Programu Operacyjnego to prawie 34 mln zł, dotacja z budżetu państwa 5,2 mln zł, a wkład własny 8,5 mln zł.