Promocja tradycji
GÓRNO, pow. rzeszowski. 103 produkty żywnościowe zgłoszono do konkursu podczas V Targów Żywności Tradycyjnej "Festiwal Podkarpackich Smaków" w Górnie.
Już po raz piąty Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Urząd Gminy i Miasta Sokołów Małopolski oraz Zakład Mięsny "Smak Górno" w Górnie przygotowały Targi Żywności Tradycyjnej “Festiwal Podkarpackich Smaków".
Na Podkarpaciu działa blisko 1360 Kół Gospodyń Wiejskich, coraz więcej powstaje także organizacji, które za cel główny stawiają sobie promocję wsi i potraw z niej się wywodzących. Imprezy związane z promocją tradycyjnej żywności przyczyniają się do rejestracji produktów tradycyjnych na szczeblu ministerialnym. Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowanych jest 100 produktów z naszego województwa, co daje nam III miejsce w kraju. Na rozpatrzenie wniosków czekają kolejne produkty - ich rejestracja da nam szansę na powrót na I miejsce Listy.
Podobnie jak w latach ubiegłych, wystawcy mogli wziąć udział w konkursie na najsmaczniejsze produkty prezentowane na Festiwalu. Jury oceniło ich produkty w dziesięciu kategoriach, m.in.: sery i inne produkty mleczne, produkty mięsne, nasiona orzechy, zboża, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, napoje alkoholowe i bezalkoholowe.
Wśród nagrodzonych znalazły się m.in.:
ser jaćmierski Koła Gospodyń Wiejskich z Jaćmierza Przedmieście,
ser biały hyżneński Iwony Kuchty z Hyżnego,
królik w sosie śmietanowym Stowarzyszenia Kobiet z Zagorzyc Górnych,
karczek po krzeszowsku Koła Gospodyń Wiejskich z Krzeszowa,
trójpak z serii „Podkarpackie Skarby” z Zakładu Mięsnego „Smak Górno” z Górna,
karp z farszem żurawinowym Stanisława Smalisza z Pysznicy,
kotleciki słonecznikowe Koła Gospodyń Wiejskich z miejscowości Długie,
ocet jabłkowy Wandy Szczepanik z Husowa,
sernik ze słonecznikiem Koła Gospodyń Wiejskich z Podleśnej,
podkarpacki miód akacjowy Mariana Pieńka (Wojewódzki Związek Pszczelarzy), baranina z kapustą kiszoną Koła Gospodyń Wiejskich z Pielni,
kacapoły tarte Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich „Szkodnianki” z Szkodnej,
pierogi z bobu Stowarzyszenia Krzewienia Tradycji i Kultury w Hyżnem,
krupniak z Koła Gospodyń Wiejskich Mościany Rakszawa,
smalczyk owocowo-warzywny z Zakładu Przetwórczo-Handlowego „Baszpol” z Dylągówki.
W tym roku najliczniej była reprezentowana kategoria napojów zarówno tych alkoholowych, jak i bez, w sumie 18 rodzajów trunków. Przyznano aż dwie nagrody główne i dwa wyróżnienia. Szczególnie doceniono:
nalewkę z bzu czarnego Koła Gospodyń Wiejskich z Jasionki koło Rzeszowa,
likier różany Janiny i Kazimierza Czaban z Nowej Sarzyny,
napój żniwiarzy z miodem i melisą Koła Gospodyń Wiejskich z Nockowej oraz
wino gronowe Ryszarda Jandy z Winnicy Stare Siedlisko z Borku Starego.
ra