Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Dobra koniunktura w mleczarstwie

Opublikowano: 2017-10-17 08:03:22, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

Dzięki przychodom gospodarstwa wprowadzają inwestycje rozwojowe.

Fot. Adam Cyło

Fot. Adam Cyło

 

Blisko 71 proc. gospodarstw mleczarskich zrealizowało inwestycje, których wartość przekroczyła 100 tys. zł, podczas gdy wśród wszystkich gospodarstw rolnych odsetek ten wyniósł 61 proc. W dodatku, prawie 40 proc. gospodarstw produkujących mleko przeprowadza inwestycje o wartości powyżej 100 tys. zł przynajmniej raz na trzy lata – wynika z badań przeprowadzonych przez Agencję Martin&Jacob na zlecenie Banku BGŻ BNP Paribas.

Inwestycje prowadzone w gospodarstwach mleczarskich służą przede wszystkim rozwojowi gospodarstwa. Jak wynika z danych autorów raportu ten rodzaj inwestycji stanowił 45 proc. inwestycji ogółem.

– Potwierdzeniem tego faktu może być zauważalny rozwój produkcji mleka w Polsce. W latach 2012-2016 skup tego surowca w naszym kraju zwiększył się o 20 proc. do 10,8 mld litrów – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolny w Banku BGŻ BNP Paribas. Obecnie obserwujemy dalszy, dynamiczny wzrost dostaw mleka. W pierwszych ośmiu miesiącach br. do mleczarni dostarczono blisko 7,7 mld litrów mleka, czyli aż o 4,6 proc. więcej niż to miało miejsce przed rokiem, czemu sprzyjają wysokie ceny otrzymywane przez producentów za ten surowiec.

Według danych GUS, w pierwszych ośmiu miesiącach 2017 r. średnia cena skupu mleka w Polsce wyniosła 1,33 zł netto za litr i była o 28 proc. wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Producenci uzyskiwali ostatnio wyższy poziom w 2014 roku.

Warto zauważyć, że system kwotowania produkcji mleka mógł być czynnikiem hamującym rozwój produkcji tego surowca w Polsce. W okresie od kwietnia 2016 r. do marca 2017 r., w porównaniu do ostatnich dwunastu miesięcy obowiązywania kwot, Polska była trzecim krajem pod względem największego przyrostu dostaw mleka (o 649 tys. ton, tj. o ponad 6 proc.). W porównaniu z Polską, dostawy mleka zwiększyły się znacząco jedynie w Holandii (o 1,9 mln ton, tj. o 15,3 proc.) oraz  Irlandii (o 1,1 mln ton, tj. o 18,7 proc.).

Biorąc pod uwagę warunki klimatyczne sprzyjające produkcji mleka oraz rozwój branży przetwórstwa mleka, która generuje zapotrzebowanie na ten surowiec, jego produkcja w Polsce powinna w kolejnych latach wzrastać.

 

Więcej o: mleko, krowy, skup

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij