Ceny artykułów spożywczych w grudniu 2016 r. na Podkarpaciu
PODKARPACIE. Niektóre produkty w grudniu 2016 roku były znacznie droższe niż w analogicznym okresie 2015 roku.
Fot. Pixabay/CC0
Przykładowe dane zebrał i opublikował Urząd Statystyczny w Rzeszowie.
I tak: świeże masło o zawartości 82,5% tłuszczu i wadze 200 gram kosztowało średnio w ostatnim miesiącu ub. roku 5,11 zł i było droższe o 31,7 proc. niż przed rokiem. Podobnie było z cukrem - 1 kg cukru białego kosztował średnio 3, 17 zł i był droższy niż w grudniu 2015 roku o 28,3 proc. Za 1 kg sera twarogowego półtłustego przeciętnie płaciliśmy 14,01 zł, o 5,3 proc. więcej niż przed rokiem.
Niektóre produkty były jednak na Podkarpaciu znacznie tańsze w grudniu 2016 roku niż w grudniu 2015 roku. Chociażby 1 kg cebuli kosztował 1,40 zł i był o 26,7 proc. tańszy niż przed rokiem. Tańsza była również marchew, której 1 kilogram kosztował 1,27 zł (o 39,2 proc. mniej), za 1 kg ziemniaków płaciliśmy przeciętnie 0,92 zł (o 10,7 proc. mniej).
Jak dodaje Urząd Statystyczny ,większość produktów miała jednak zbliżoną cenę w grudniu 2016 roku i w tym samym okresie 2015 roku. Dla przykładu 0,5 kg chleba pszenno-żytniego kosztowało średnio w grudniu 2016 roku 2,04 zł, dokładnie tyle samo co rok wcześniej. Za 1kg ryżu w ostatnim miesiącu ub. roku przeciętnie płaciliśmy 3,97 zł (0,5 proc. mniej niż przed rokiem), za 1l mleka krowiego o zawartości 3-3,5% tłuszczu, 2,90 zł (o 3 proc. mniej) za 1 kg mąki pszennej 2,29 zł (3,4 proc. mniej), za 1 kg kurcząt patroszonych 6,22 zł (o 4,7 proc. mniej), za 1 kg filetu morszczuka mrożonego 24,35 zł (o 5,6 proc. więcej), za 1 kg karpia świeżego 14,07 zł (o 2,4 proc. więcej).