Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Konkurs kulinarny „Z Babcinej Spiżarni” 2016 - wyniki

Opublikowano: 2016-11-22 00:28:18, przez: admin, w kategorii: Region

JAROSŁAW. Wyniki VI Edycja Konkursu Przetworów Tradycyjnych Powiatu Jarosławskiego.

Konkurs kulinarny „z Babcinej Spiżarni” 2016 - wynikiKonkurs kulinarny „z Babcinej Spiżarni” 2016 - wynikiKonkurs kulinarny „z Babcinej Spiżarni” 2016 - wynikiKonkurs kulinarny „z Babcinej Spiżarni” 2016 - wyniki
Konkurs kulinarny „z Babcinej Spiżarni” 2016 - wynikiKonkurs kulinarny „z Babcinej Spiżarni” 2016 - wynikiKonkurs kulinarny „z Babcinej Spiżarni” 2016 - wynikiKonkurs kulinarny „z Babcinej Spiżarni” 2016 - wyniki
Konkurs kulinarny „z Babcinej Spiżarni” 2016 - wynikiKonkurs kulinarny „z Babcinej Spiżarni” 2016 - wynikiKonkurs kulinarny „z Babcinej Spiżarni” 2016 - wyniki
Konkurs kulinarny „z Babcinej Spiżarni” 2016 - wyniki

 

W konkursie „Z babcinej spiżarni” chodzi o przygotowanie i zaprezentowanie przez uczestników (członkinie kół gospodyń z powiatu jarosławskiego) tradycyjnych polskich przetworów zimowych z owoców, warzyw, mięsa i grzybów oraz nalewek pochodzących .

Przetwory oceniało jury w składzie:

Zofia Kasperek – Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego,

Wioletta Stoch – Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu,

Krzysztof Zieliński – Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”, ekspert z zakresu kultury i tradycji regionalnych,

Krystyna Trojanowska – Stowarzyszenie Miłośników Jarosławia, ekspert z zakresu kultury i tradycji regionalnych,

 

Przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:

1. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów – nagroda główna w kategorii mięs za królika w śmietanie

2. Koło Gospodyń Wiejskich w Korzenicy – nagroda główna w kategorii owoce i warzywa za przecier z dzikiej róży

3. Stowarzyszenie „Kobiety Razem w Sobiecinie” – nagroda główna w kategorii grzyby za rydze kiszone

4. Stowarzyszenie „Kobiety dla Makowiska” – wyróżnienie oraz Puchar Marszałka Województwa Podkarpackiego za marmoladę z jabłek

5. Koło Gospodyń Wiejskich w Zapałowie – wyróżnienie oraz Puchar Marszałka Województwa Podkarpackiego za karpia w pomidorach

6. Stowarzyszenie Miłośników Lutkowa – wyróżnienie oraz Puchar Marszałka Województwa Podkarpackiego za musztardę jabłkową

7. Koło Gospodyń Wiejskich w Jankowicach – wyróżnienie oraz Puchar Marszałka Województwa Podkarpackiego za pasztet za opieniek

8. Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Munina – wyróżnienie za wieprzowinę zapiekaną

9. Koło Gospodyń Wiejskich w Miękiszu Nowym – wyróżnienie za kaczkę zapiekaną

10. Koło Gospodyń Wiejskich w Wietlinie – wyróżnienie za marynowaną słoninę

11. Koło Gospodyń Wiejskich w Ryszkowej Woli – wyróżnienie za mięso kiełbasiane

12. Stowarzyszenie Miłośników Chłopic – wyróżnienie za powidło śliwkowe

13. Koło Gospodyń Wiejskich w Cieszacinie Wielkim – wyróżnienie za Smaczek Babuni

14. Koło Gospodyń Wiejskich w Wietlinie Trzecim – wyróżnienie za sok owocowo-warzywny

15. Koło Gospodyń Wiejskich w Wysocku – wyróżnienie za kaczkę w jarzynach

 

Swoją statuetkę „Smak Starosty” przyznał również Tadeusz Chrzan dla Stowarzyszenia „Kobiety Razem w Sobiecinie” za polędwicę na zimno.

 

Organizatorami konkursu były:

Powiatowa Rada Kół Gospodyń Wiejskich w Jarosławiu, Starostwo Powiatowe w Jarosławiu, Urząd Gminy Pawłosiów, Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Z Tradycją w Nowoczesność” w Pawłosiowie oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Maleniskach.

Honorowy patronat nad konkursem objął Starosta Jarosławski.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij