Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej
Marek Kuchciński, kandydat do Parlamentu Europejskiego
Daniel Obajtek - kandydat do Parlamentu Europejskiego

Powstaną sklepy z tradycyjną żywnością z Podkarpacia

Opublikowano: 2012-01-20 09:43:39, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

PODKARPACKIE. Nowy pomysł na promocję tradycyjnych wyrobów z województwa podkarpackiego.

Anna Surmacz-Kałamarz właścicielka piekarni Anmar, producentka chleba na liściu kapusty i Lucjan kuźniar, członek zarządu województwa, fot. Adam Cyło

Anna Surmacz-Kałamarz właścicielka piekarni Anmar, producentka chleba na liściu kapusty i Lucjan kuźniar, członek zarządu województwa, fot. Adam Cyło

Wkrótce w Urzędzie Marszałkowskim powstanie sklepik z żywnością tradycyjną - trwają ostatnie przygotowania. Sprzedawane w nim będą produkty tradycyjne, zarejestrowane na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Województwo podkarpackie posiada 100 takich produktów, co daje nam trzecie miejsce w kraju po województwa pomorskim i śląskim. Za promocję produktów tradycyjnych ma odpowiadać samorząd województwa.

Krajowe Dni Pola 2024 - duża impreza rolnicza w Boguchwale

- W Urzędzie Marszałkowskim doszliśmy do wniosku, że  dotychczasowe sposoby promocji tych produktów są nieskuteczne - mówi Lucjan Kuźniar, członek zarządu województwa. – Ta żywność pojawiała się na imprezach, a później trudno było ją kupić. Postanowiliśmy zrobić to w inny sposób.

Sklep będzie prowadzić Fundacja Contigo, której prezesem jest Andrzej Reizer, biznesmen z Łańcuta. Fundacja działa na rzecz niepełnosprawnych, prowadzi już Zakład Aktywności Zawodowej w Woli Dalszej. Ale są też kolejne pomysły na propagowanie produktów tradycyjnych.

- Wkrótce takie sklepy czy „wyspy” pojawią się galeriach handlowych Millenium Hall i Nowy Świat oraz Tesco i Leclerc – mówi Lucjan Kuźniar. –Miejsce będziemy mieć za darmo, bo właściciele tych obiektów widzą, że dzięki temu przyciągną dodatkowych klientów.  

W sklepach tych będzie sprzedawana żywność, która dostępna jest cały rok, a nie sezonowo. Na pewno będą wędliny, chleby i wyroby cukiernicze. Oczywiście wszystkie wyroby musy być odpowiednio zapakowane, a producenci muszą posiadać odbiory sanepidu i spełniać pozostałe wymagania.

ac

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij