Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Festiwal „Czas Dobrego Sera” 2016

Opublikowano: 2016-05-27 01:17:49, przez: admin, w kategorii: Region

SANDOMIERZ. VI edycja festiwalu „Czas Dobrego Sera”, trwać będzie od 28 do 29 maja (w sobotę i niedzielę po Bożym Ciele).

Festiwal „Czas Dobrego Sera” 2016Festiwal „Czas Dobrego Sera” 2016Festiwal „Czas Dobrego Sera” 2016
Festiwal „Czas Dobrego Sera” 2016

 

Celem festiwalu jest podnoszenie jakości polskiego mleczarstwa, tego na wielką i małą skalę oraz zwracanie uwagi polskiego konsumenta na różnorodność produktów na bazie mleka.

- Do udziału w naszym festiwalu zapraszamy wyłącznie najlepszych producentów serów zagrodowych oraz najlepsze, nieliczne polskie mleczarnie oraz zakłady przetwórstwa mleka - mówi pomysłodawca i dyrektor festiwalu Jacek Szklarek. - Ze szczególną sympatią odnosimy się do małych, rodzinnych gospodarstw, które zdecydowały się na produkcję tzw. serów zagrodowych na bazie surowego mleka.

W Sandomierzu będzie można spróbować prawdziwego masła, jogurtów o zawartości tłuszczu 9%, oryginalnej owczej bryndzy, śmietankowych lodów czy też zwyczajnego surowego mleka, którego smak już tylko niektórzy z nas pamiętają z dzieciństwa, jak również najlepszych serów z całego świata, między innymi takich jak: Roquefort, Stilton, Brie de Meaux, Beaufort, Bitto, Parmigiano Reggiano, Cabrales, Comte, Cheddar czy Pecorino Toscano.

Dzisiaj Czas Dobrego Sera, to duża impreza, przyciągająca do Sandomierza około 30 tysięcy odwiedzających. Oczywiście nie zabraknie degustacji najlepszych serów polskich i zagranicznych pod okiem wybitych autorytetów, jak prof. Monika Wszołek (Uniwersytet Rolniczy w Krakowie). Zaplanowanych zostało 9 tematycznych laboratoriów smaku, których bohaterami będą między innymi takie sery jak: Gouda z Kozieradką (Sylwester Wańczyk), Majowa Bryndza (Wojciech Komperda), Wołoski (Figa), Dżersejan (Ranczo Frontiera), Kozi Dymek (Kaszubska Koza) czy Koszałek (Zajazd Tusinek).

Skosztować i kupić blisko 300 różnych serów z 12 krajów.

W tym roku po raz pierwszy w Sandomierzu pojawią się wspaniałe, owcze sery w z Chorwacji z „Paškim Sirem” na czele. Poza tym, do udziału w imprezie zaproszono wybitnych szefów kuchni –  Adama Chrząstowskiego (Ed Red), Mateusza Turaja (Miodova), Łukasza Cichego (Biała Róża), Przemka Skibińskiego (Ed Red) i Konrada Korszlę (Trzy Rybki) – wszyscy z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska – ich pokazy oraz sobotnia kolacja inspirowana różnymi gatunkami sera i wina, z pewnością, jak co roku, będzie nie lada gratką dla znawców i pasjonatów dobrej kuchni.

Po raz kolejny na szeroką skalę obok serowarów do Sandomierza zaproszono polskich winiarzy. Jest ich już ponad setka, zaś już około 40 legalnie z banderolami sprzedaje swoje wina. Pojawią się następujące winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska, Turnau, Sztukówka, Dwór Sanna, Modła oraz słynna miodosytnia Pasieka Jaros, która po raz pierwszy zaprezentuje swojego jubileuszowego dwójniaka „966”.

W sobotę o godzinie 15.00 na festiwalowej scenie będzie miał miejsce pokaz kulinarny Giena Mientkiewicza (znanego promotora polskich serów), który zaprezentuje przepisy na bazie serów marki Serenada oraz Skarby Serowara z mleczarni Spomlek z Radzynia Podlaskiego

Ogłoszenie wyników konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016 nastąpi w niedzielne popołudnie.

Organizatorem festiwalu jest Slow Food Polska, gospodarzem Miasto Sandomierz, zaś głównym sponsorem SM Spomlek.

 

Program festiwalu

 

Sobota, 28 maja, Rynek Starego Miasta

10.00 Oficjalne otwarcie festiwalu „Czas Dobrego Sera” przez Burmistrza Sandomierza Marka Bronkowskiego oraz Prezesa Slow Food Polska Jacka Szklarka

- tej godziny rusza degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach; w sumie na wszystkich stoiskach będzie można spróbować i kupić ponad 300 rodzajów sera z Polski, Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Litwy, Chorwacji, Węgier, Szwajcarii i Słowacji

- degustacja rzemieślniczych piw z Polski oraz Europy oraz win z polskich i zagranicznych winnic

- ogródek piwny z czeskim piwami z Browaru Holba

- co dwie godziny w jednej z sal Restauracji Ciżemka odbywają się „Laboratoria Smaku” z serami w roli głównej

- otwarcie specjalnego namiotu z europejskimi serami na bazie surowego mleka: Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Comte, Gruyere, Beaufort, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Cabrales, Roquefort, Manchego, Cheddar, Giugas, Taleggio, Monte Veronese, Camembert, Pastore Sardo, Pecorino Toscano, Mozzarella di Bufala, Burrata i inne);

15.00 Pokaz kulinarny Giena Mientkiewicza z wykorzystaniem serów Serenada i Skarby Serowara produkowanych przez SM Spomlek

20.00 Uroczysta kolacja w Restauracji Ciżemka przygotowana przez szefów kuchni: Adama Chrząstowskiego (Ed Red), Łukasza Cichego (Biała Róża), Konrada Korszlę (Trzy Rybki), Przemka Skibińskiego (Ed Red) oraz Mateusza Turaja (Miodova)

 

Niedziela, 29 maja

09.00 Otwarcie stoisk z degustacją i sprzedażą serów i wina (program jak w sobotę)

12.30 Równolegle do festiwalu rusza w podziemiach Restauracji Ciżemka profesjonalna ocena serów zgłoszonych do konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016 roku przez jury (prof. Monika Wszołek – Uniwersytet Rolniczy Kraków – Przewodniczący Jury, Edward Bajko – Prezes SM Spomlek, Adam Chrząstowski – szef kuchni, Gieno Mientkiewicz – promotor serów zagrodowych w Polsce, Jacek Szklarek – Prezes Slow Food Polska)

16.30 Uroczyste ogłoszenie laureatów konkursu na Najlepszy Polski Ser Grand Prix 2016 r. i wręczenie dyplomów – Przewodniczący Jury prof. Monika Wszołek, Burmistrz Sandomierza Marek Bronkowski, Prezes SM Spomlek Edward Bajko, Prezes Slow Food Polska Jacek Szklarek oraz pozostali Członkowie Jury

18.00 Zakończenie festiwalu

Przez cały czas trwania festiwalu występy artystyczne i rozmowy z producentami serów i win na scenie, prezentacja poszczególnych stoisk i produktów prowadzona przez Andrzeja Buławskiego ze Slow Food Szczecin oraz Marcina Cieślika ze Slow Food Świętokrzyskie

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij