Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Odtwarzanie karpackiego serowarstwa

Opublikowano: 2015-06-01 19:42:53, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

USTRZYKI GÓRNE. W zajeździe Pod Caryńską przez dwa dni (29-30 maja, czyli minione piątek i sobotę) debatowano nad sposobami odtworzenia serowarstwa w Podkarpackiem, tak różnorodnego i ciekawego przed II wojną światową i tak ograniczonego w swej produkcji obecnie.

Fot. Krzysztof ZielińskiKarpacki redyk. Fot. Krzysztof Zieliński
Fot. Krzysztof Zieliński

Fot. Krzysztof Zieliński

 

Po licznych dyskusjach, wartościowych wykładach i degustacjach przywiezionych serów wiemy już jedno – restytucja karpackiego serowarstwa już trwa. Dziesiątki, wręcz setki, małych gospodarstw rolnych w pasie Bieszczadów, Beskidu Niskiego i Pogórzy, każdy na swój sposób tworzą sery podpuszczkowe. Mało kto wie, ale to właśnie w Podkarpackiem mamy obecnie największe w Polsce, liczące 2000 sztuk, stado owiec pasące się w okolicach Osławy w gminie Komańcza.

Dyskusja na temat podpuszczkowego sera lokalnego dała asumpt do przygotowania wniosku o wpisanie go na Listę Produktów Tradycyjnych. A o możliwości i jakości karpackich serów można było się przekonać degustując dziesiątki rodzajów serów , a także kupując je, z kramów stojących w Zajeździe Pod Caryńską.

A potem już tylko tradycja mieszanie owiec, poświęcenie owiec, wody, szczypek drzewa i zapalenie Watry. W niedzielę stada owiec wyszły na hale.

Organizatorem szkolenia i targów było Stowarzyszenie Pro Carpathia, dzięki dotacji ze Swiss Contributions.

Krzysztof Zieliński, podkarpackiesmaki.pl

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij