Trwają targi Ekogala 2015
RZESZÓW. W rzeszowskiej hali Podpromie od piątku trwają Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości Ekogala. To już dziewiąta edycja imprezy.
Na tegorocznej Ekogali zaprezentowało się blisko stu wystawców, producentów i przetwórców żywności, posiadających certyfikaty ekologiczne oraz wytwarzających produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Są wystawcy z całej Polski, a także z Ukrainy, Czech, Rumunii, Słowacji oraz Grecji. Wśród wystawców są m.in. zakłady mięsne (Jasiołka, Fołta z Markowej, Smak Górno, Taurus Pilzno), soki (Maurer, Owocowe Smaki, Bio Ar), miody (m.in. EkoBałon, Podkarpacka Ekologia). Szeroką ofertę ma Stowarzyszenie Ekogal.
Można też znaleźć alkohole z Rumunii czyli prawdziwą palinkę. Do tego zioła, kosmetyki, rękodzieło, ekologiczne ubrania (był pokaz mody).
W piątek uczestnikami byli przede wszystkim uczniowie podkarpackim szkół oraz przedstawiciele handlowi. W sobotę pojawiło się sporo zwiedzających i kupujących, według obserwatorów więcej niż rok temu.
W niedzielę ostatni dzień targów, impreza będzie odbywać się w godzinach od 10 do 14.