Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

„Święto Golonki” 2015

Opublikowano: 2015-05-25 10:29:54, przez: admin, w kategorii: Region

STRZEGOCICE, PILZNO. W sobotę (23 maja 2015) w Strzegocicach koło Pilzna na Rancho „Taurus” odbyła się impreza „Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna”.

Stanisław Jarosz, właściciel PPM „Taurus”, osobiście dzielił porcje dzika dla gości. Fot. Krzysztof Zieliński

Stanisław Jarosz, właściciel PPM „Taurus”, osobiście dzielił porcje dzika dla gości. Fot. Krzysztof Zieliński

 

Na „Święcie” bawić się mógł każdy: dla dzieci przygotowano strefę zabaw, na starszych czekały bary i grillowiska. Gorąca golonka cieszyła się takim powodzenie – przy cenie 9,99 zł za porcję – że w pewnym momencie „wyszła” i trzeba było czekać w kolejce na nową dostawę. Oprócz samej golonki raczono się kiełbasą z grilla, wielkim powodzeniem cieszyło się także stoisko Karczmy „Dolina Pstrąga” z Machowej serwującej smażone na grillu pstrągi po machowsku.

Kapituła konkursowa pod przewodnictwem założyciela i prezesa firmy Stanisława Jarosza rozstrzygnęła konkurs na hasło reklamowe produktów Taurusa, wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wygrała Katarzyna Banaszczyk, która zaproponowała hasło „W Taurusie pyszne jedzenie mamy i przeciwieństwie do innych nie nagrywamy” II miejsce przyznano Agnieszce Kolano za hasło: „Ani babcie ani mamusie nie ugotują tak jak w Taurusie”

III miejsce zdobyła pani Agata Szrek za hasło „Warszawiaka i Krakusa zapraszamy do Taurusa”. Wyróżnienie otrzymał Grzegorz Baran za hasło „Choć kocham swoją mamusię pierogi jadam tylko w Taurusie”

W konkursie „Zasmakuj i wygraj” zwyciężył i wygrał wycieczkę do Chorwacji Krzysztof Jasiak.

Odbył się również konkurs kulinarny „Kulinarne dziedzictwo ziemi pilzneńskiej – potrawa tradycyjna ", który adresowany był do kół gospodyń wiejskich. Kapituła w składzie Remigiusz Rączka, prof. Maria Ruda, prof. Władysław Migdał, prezes Ewa Lewek, Magdalena Jarosz (córka właściciela Taurusa), Dorota Jamrozy (kierownik kierownik Oddziału Żywności Wysokiej Jakosci Departamentu Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego) nie miała łatwego wyboru. W konkursie rywalizowały ze sobą Panie z Mokrzca, Gołęczyny i Słotowej. Zwyciężyły panie z Gołęczyny. Drugi konkurs kulinarny to Nasze regionalne smaki – stół regionalny, zwyciężyły panie z Mokrzca.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się V Otwarte Mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki na czas. Zwyciężył Jacek Flis z czasem 1min 51s 51, II miejsce zajął Wojciech Czernysz z Pilzna czas 1 min 58 s 37, a III miejsce Sławomir Zioło czas 2min 04 s 38. Nagrody dla zwycięzców ufundowali Taurus, Prymat, Urząd Marszałkowski
w Rzeszowie.

Wystąpiły Pieśni i Tańca Sokolanie z Pilzna, Szkoły Muzycznej Yamacha w Pilźnie, Small Cafe z Tarnowa, Kapela Piźnianie z dyrektorem Domu Kultury Andrzejem Kozikiem i zespół PMA z Pilzna. Po raz pierwszy na święcie zaśpiewała Pilźnianka Joanna Podgórnik.

Gwiazdą wieczoru był zespół Piersi. Po koncercie odbyła się zabawa przy muzyce kapeli Maxim i didżeja Maxa.

Gwiazdą kulinarną był Remigiusz Rączka ze Śląska. Uczniowie z Gimnazjum im. Obrońców Ojczyzny z Pilzna zorganizowała i przeprowadziła konkurs na temat zdrowej i tradycyjnej żywności.

 

zorganizowane przez Firmę Taurus przy współudziale Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie, Gminy Pilzno, Domu Kultury w Pilźnie oraz Podkarpackiego Klastra Rolno- Spożywczego. Patronat honorowy nad imprezą sprawowali: starosta dębicki, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, prezes Fundacji Godła Promocyjnego Teraz Polska.

„Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna" było obchodzone także we wszystkich barach należących do Firmy Taurus znajdujących się na terenie województw małopolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij