„Święto Golonki” 2015
STRZEGOCICE, PILZNO. W sobotę (23 maja 2015) w Strzegocicach koło Pilzna na Rancho „Taurus” odbyła się impreza „Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna”.
Stanisław Jarosz, właściciel PPM „Taurus”, osobiście dzielił porcje dzika dla gości. Fot. Krzysztof Zieliński
Na „Święcie” bawić się mógł każdy: dla dzieci przygotowano strefę zabaw, na starszych czekały bary i grillowiska. Gorąca golonka cieszyła się takim powodzenie – przy cenie 9,99 zł za porcję – że w pewnym momencie „wyszła” i trzeba było czekać w kolejce na nową dostawę. Oprócz samej golonki raczono się kiełbasą z grilla, wielkim powodzeniem cieszyło się także stoisko Karczmy „Dolina Pstrąga” z Machowej serwującej smażone na grillu pstrągi po machowsku.
Kapituła konkursowa pod przewodnictwem założyciela i prezesa firmy Stanisława Jarosza rozstrzygnęła konkurs na hasło reklamowe produktów Taurusa, wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wygrała Katarzyna Banaszczyk, która zaproponowała hasło „W Taurusie pyszne jedzenie mamy i przeciwieństwie do innych nie nagrywamy” II miejsce przyznano Agnieszce Kolano za hasło: „Ani babcie ani mamusie nie ugotują tak jak w Taurusie”
III miejsce zdobyła pani Agata Szrek za hasło „Warszawiaka i Krakusa zapraszamy do Taurusa”. Wyróżnienie otrzymał Grzegorz Baran za hasło „Choć kocham swoją mamusię pierogi jadam tylko w Taurusie”
W konkursie „Zasmakuj i wygraj” zwyciężył i wygrał wycieczkę do Chorwacji Krzysztof Jasiak.
Odbył się również konkurs kulinarny „Kulinarne dziedzictwo ziemi pilzneńskiej – potrawa tradycyjna ", który adresowany był do kół gospodyń wiejskich. Kapituła w składzie Remigiusz Rączka, prof. Maria Ruda, prof. Władysław Migdał, prezes Ewa Lewek, Magdalena Jarosz (córka właściciela Taurusa), Dorota Jamrozy (kierownik kierownik Oddziału Żywności Wysokiej Jakosci Departamentu Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego) nie miała łatwego wyboru. W konkursie rywalizowały ze sobą Panie z Mokrzca, Gołęczyny i Słotowej. Zwyciężyły panie z Gołęczyny. Drugi konkurs kulinarny to Nasze regionalne smaki – stół regionalny, zwyciężyły panie z Mokrzca.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się V Otwarte Mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki na czas. Zwyciężył Jacek Flis z czasem 1min 51s 51, II miejsce zajął Wojciech Czernysz z Pilzna czas 1 min 58 s 37, a III miejsce Sławomir Zioło czas 2min 04 s 38. Nagrody dla zwycięzców ufundowali Taurus, Prymat, Urząd Marszałkowski
w Rzeszowie.
Wystąpiły Pieśni i Tańca Sokolanie z Pilzna, Szkoły Muzycznej Yamacha w Pilźnie, Small Cafe z Tarnowa, Kapela Piźnianie z dyrektorem Domu Kultury Andrzejem Kozikiem i zespół PMA z Pilzna. Po raz pierwszy na święcie zaśpiewała Pilźnianka Joanna Podgórnik.
Gwiazdą wieczoru był zespół Piersi. Po koncercie odbyła się zabawa przy muzyce kapeli Maxim i didżeja Maxa.
Gwiazdą kulinarną był Remigiusz Rączka ze Śląska. Uczniowie z Gimnazjum im. Obrońców Ojczyzny z Pilzna zorganizowała i przeprowadziła konkurs na temat zdrowej i tradycyjnej żywności.
zorganizowane przez Firmę Taurus przy współudziale Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie, Gminy Pilzno, Domu Kultury w Pilźnie oraz Podkarpackiego Klastra Rolno- Spożywczego. Patronat honorowy nad imprezą sprawowali: starosta dębicki, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, prezes Fundacji Godła Promocyjnego Teraz Polska.
„Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna" było obchodzone także we wszystkich barach należących do Firmy Taurus znajdujących się na terenie województw małopolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego.