Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Tradycja w zamkowych murach Krasiczyna

Opublikowano: 2015-04-04 08:43:00, przez: admin, w kategorii: Region

KRASICZYN. Zamek w Krasiczynie to perła renesansu w Polsce, jedna z najbardziej fascynujących ze względu na historię i stan zachowania - mimo wojennych zniszczeń – fortalicjum i rezydencji czasów I Rzeczpospolitej.

fot. Tadeusz Poźniakfot. Tadeusz Poźniakfot. Tadeusz Poźniakfot. Tadeusz Poźniak
fot. Tadeusz Poźniak

fot. Tadeusz Poźniak

 

Tradycję dawnych rodów magnackich – w tym wypadku Sapiehów – kontynuuje Fundacja Pro Arte et Historia (ustanowiona przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A.) zarządzając i Krasiczynem i zamkiem w Baranowie Sandomierskim. Oprócz dbania o stan zabytku pracuje ona także nad właściwym wizerunkiem tego miejsca. Jedna z pierwszych odsłon dotyczy kuchni serwowanej w restauracji Zamkowa.

Kuchnia staropolska znana jest z wystawności i przywiązania do tradycji. Mogliśmy podejrzeć – i posmakować - jej specjały przygotowane przez Agatę Kubik i Maciej Gołdyna, szefów kuchni Restauracji Zamkowej w Krasiczynie. Na wielkanocnym stole nie mogło zabraknąć miejsca na własnego wyrobu galarety, pasztety, szynki dziczyznę mazurki, i to nie byle jakim stole bo w siedzibie rodowej Sapiehów.

W każdą Wielką Sobotę o godz. 12.00 odbywa się święcenie pokarmów na dziedzińcu zamku. W tym roku także można zostać uczestnikiem tego rytuału.

KZ

fot. Tadeusz Poźniak



Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij