Tradycja w zamkowych murach Krasiczyna
KRASICZYN. Zamek w Krasiczynie to perła renesansu w Polsce, jedna z najbardziej fascynujących ze względu na historię i stan zachowania - mimo wojennych zniszczeń – fortalicjum i rezydencji czasów I Rzeczpospolitej.
Tradycję dawnych rodów magnackich – w tym wypadku Sapiehów – kontynuuje Fundacja Pro Arte et Historia (ustanowiona przez Agencję Rozwoju Przemysłu S.A.) zarządzając i Krasiczynem i zamkiem w Baranowie Sandomierskim. Oprócz dbania o stan zabytku pracuje ona także nad właściwym wizerunkiem tego miejsca. Jedna z pierwszych odsłon dotyczy kuchni serwowanej w restauracji Zamkowa.
Kuchnia staropolska znana jest z wystawności i przywiązania do tradycji. Mogliśmy podejrzeć – i posmakować - jej specjały przygotowane przez Agatę Kubik i Maciej Gołdyna, szefów kuchni Restauracji Zamkowej w Krasiczynie. Na wielkanocnym stole nie mogło zabraknąć miejsca na własnego wyrobu galarety, pasztety, szynki dziczyznę mazurki, i to nie byle jakim stole bo w siedzibie rodowej Sapiehów.
W każdą Wielką Sobotę o godz. 12.00 odbywa się święcenie pokarmów na dziedzińcu zamku. W tym roku także można zostać uczestnikiem tego rytuału.
KZ
fot. Tadeusz Poźniak