Zaproszenie na bryndzowe haluszki
TERCHOVA, SŁOWACJA. Już w najbliższy weekend odbędą się Mistrzostwa Świata w gotowaniu i jedzeniu słowackiej potrawy narodowej - bryndzowych haluszków czyli klusek ziemniaczanych z bryndzą i skwarkami.
Tegoroczna impreza odbędzie się w dniu 28 maja 2011 w Terchovej, położonej około 20 km od miasta Zilina. Terchova stanowi idealne miejsce wypadowe do Parku Narodowego Mała Fatra - jednego z najbardziej urokliwych zakątków Słowacji - www.vratna.sk, www.ztt.sk
- Atmosferę urozmaicać będą pokazy gotowania i degustacje potraw słowackich, pokazy rękodzieła artystycznego, animacje i koncerty zespołów muzycznych – zachęca Ján Bošnovič, dyrektor Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce. Więcej informacji na stronie www.haluskyterchova.sk
Słowacka bryndza jest drugim produktem spożywczym zarejestrowanym i chronionym przez Unię Europejską. Pierwszym wyrobem słowackim o chronionym oznaczeniu geograficznym był "skalický trdelník", słodkie ciasto drożdżowe wypiekane bakaliami na “trdle” w kształcie walca pustego w środku. Kolejnymi produktami zapisanymi na listę chronionych produktów przez Unię Europejską są słowackie sery: "slovenská parenica" (słowacka parzenica), "slovenský oštiepok" (słowacki oscypek), "tekovský salámový syr" /tekowski ser salami/ oraz zaplątane w warkoczyki serki "zázrivský korbáčik" i "oravský korbáčik".
Podczas rejestracji w Brukseli oscypka i bryndzy podhalańskiej, słowacy mieli zastrzeżenia do obydwu wyrobów. W końcu ustalono, że nasi południowi sąsiedzi mogą produkować “slovenský oštiepok”. Obydwa produkty są serami, ale polski produkowany jest z mleka owczego z domieszką krowego (do 40 proc.), zaś słowacki odwrotnie – z mleka krowiego z domieszką owczego.
Podstawowym składnikiem bryndzy jest surowe mleko owcze, z którego najpierw wytwarza się ziarnisty ser owczy tzw. grudę, z której po zmieleniu powstaje miękka, słona masa. Znana jest także zagranicą także pod nazwą "Liptowski ser" czy też “Liptauer”.
ra