Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Preferencyjne pożyczki między innymi na poprawę efektywności energetycznej

Zaproszenie na bryndzowe haluszki

Opublikowano: 2011-05-23 22:28:49, przez: admin, w kategorii: Region

TERCHOVA, SŁOWACJA. Już w najbliższy weekend odbędą się Mistrzostwa Świata w gotowaniu i jedzeniu słowackiej potrawy narodowej - bryndzowych haluszków czyli klusek ziemniaczanych z bryndzą i skwarkami.

Tegoroczna impreza odbędzie się w dniu 28 maja 2011 w Terchovej, położonej około 20 km od miasta Zilina. Terchova stanowi idealne miejsce wypadowe do Parku Narodowego Mała Fatra - jednego z najbardziej urokliwych zakątków Słowacji - www.vratna.sk, www.ztt.sk

- Atmosferę urozmaicać będą pokazy gotowania i degustacje potraw słowackich, pokazy rękodzieła artystycznego, animacje i koncerty zespołów muzycznych – zachęca Ján Bošnovič, dyrektor Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce. Więcej informacji na stronie www.haluskyterchova.sk

Słowacka bryndza jest drugim produktem spożywczym zarejestrowanym i chronionym przez Unię Europejską. Pierwszym wyrobem słowackim o chronionym oznaczeniu geograficznym był "skalický trdelník", słodkie ciasto drożdżowe wypiekane bakaliami na “trdle” w kształcie walca pustego w środku. Kolejnymi produktami zapisanymi na listę chronionych produktów przez Unię Europejską są słowackie sery: "slovenská parenica" (słowacka parzenica), "slovenský oštiepok" (słowacki oscypek), "tekovský salámový syr" /tekowski ser salami/ oraz zaplątane w warkoczyki serki "zázrivský korbáčik" i "oravský korbáčik".

Podczas rejestracji w Brukseli oscypka i bryndzy podhalańskiej, słowacy mieli zastrzeżenia do obydwu wyrobów. W końcu ustalono, że nasi południowi sąsiedzi mogą produkować “slovenský oštiepok”. Obydwa produkty są serami, ale polski produkowany jest z mleka owczego z domieszką krowego (do 40 proc.), zaś słowacki odwrotnie – z mleka krowiego z domieszką owczego.

Podstawowym składnikiem bryndzy jest surowe mleko owcze, z którego najpierw wytwarza się ziarnisty ser owczy tzw. grudę, z której po zmieleniu powstaje miękka, słona masa. Znana jest także zagranicą także pod nazwą "Liptowski ser" czy też “Liptauer”.

ra

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij