Dotacje dla producentów żywności tradycyjnej i ekologicznej
PODKARPACKIE. Rozpoczął się IV nabór wniosków do Funduszu Promocji Produktu Regionalnego/ Tradycyjnego/Ekologicznego - Przedsiębiorcy.
Spotkanie informacyjne w siedzibie Stowarzyszenia Pro Carpathia. Fot. KZ
Kolejny nabór potrwa do 30 stycznia 2015 r.(do godziny 12:00), a aplikacje przyjmuje tak jak poprzednio Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia", a nabór jest elementem projektu „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy” współfinansowanego w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej (Swiss Contributions).
Wnioski składać mogą osoby fizyczne, które zarejestrowały działalność gospodarczą oraz mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa (średnie przedsiębiorstwo czyli zatrudniające mniej niż 250 pracowników, roczny obrót nie przekracza 50 milionów euro lub całkowity bilans roczny nie przekracza 43 milionów euro). Warunkiem jest rejestracja firmy co najmniej 6 miesięcy przed ogłoszeniem IV naboru, prowadzące działalność w zakresie tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych.
Wnioskować mogą firmy z województwa podkarpackiego (z wyłączeniem powiatów leskiego, sanockiego i bieszczadzkiego oraz c gmin Tyczyn, Chmielnik, Błażowa, Hyżne z powiatu rzeszowskiego).
Dostać można od 10 tys. zł do 40 tys. zł, które mogą pokryć do 60% wartości inwestycji (wydatków kwalifikowanych).
Przykładowe projekty:
- zakup nowego i unowocześnienie dotychczas posiadanego sprzętu i wyposażenia niezbędnego do prowadzenia działalności w szczególności przygotowującego do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych;
- zakup pozostałych środków trwałych niezbędnych do prowadzenia działalności w szczególności przygotowującego do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych;
- inwestycje z zakresu zmian w procesie produkcyjnym lub sposobie świadczenia usług oraz związanych z dywersyfikacją produkcji poprzez wprowadzenie nowych/ulepszenie istniejących produktów lub usług w szczególności przygotowujące do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych;
- inwestycje z zakresu informatyzacji, a także zastosowania i wykorzystania technologii gospodarki elektronicznej oraz technologii informatycznych i komunikacyjnych (ICT) w szczególności przygotowujące do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych;
- wdrażanie i stosowanie technologii zapobiegania zanieczyszczaniu środowiska (z wyłączeniem przedsiębiorstw, dla których minęły okresy dostosowawcze w zakresie wdrożenia i zgodności z unijnymi dyrektywami) w szczególności przygotowujące do certyfikacji tradycyjnych, regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz jadalnych produktów leśnych.
Planowany czas trwania projektu nie może być krótszy niż 1 miesiąc ani dłuższy niż 2 miesiące.
Potrzebne dokumenty
wytyczne_dla_beneficjentow_-_iv_nabor_fpprtep.pdf Wytyczne dla Beneficjentów Funduszu Promocji Produktu Regionalnego/Tradycyjnego/Ekologicznego - Przedsiębiorcy (FPPRTEP) IV nabór
wniosek_o_dofinansowanie_projektu_-_iv_nabor_fpprtep.xls Wniosek o dofinansowanie projektu w ramach FPPRTEP - IV nabór
instrukcja_wypelniania_wniosku_o_dofinansowanie_iv_nabor_fpprtep.pdf Instrukcja wypełniania wniosku o dofinansowanie projektu w ramach FPPRTEP - IV nabór
wytyczne_zam_pub_miir.pdf Wytyczne MIR_zamówienia_publiczne_SPPW
zalacznik_1_do_wytycznych_zam_pub_miir.doc Załącznik nr 1 do Wytycznych MIR
zalacznik_2_taryfikator_cocof.pdf Załącznik nr 2 Taryfikator COCOF
zalaczniki_iv_fpprtep.rar Załączniki do wniosku o dofinansowanie projektu w ramach FPPRTEP - IV nabór
http://www.podkarpackiesmaki.pl/download/Z2Z4L3BvZGthcnBhY2tpZXNtYWtpL3BsL2RlZmF1bHRfYWt0dWFsbm9zY2kvMTIwLzExNC8x/prezentacja_iv_nabor_fpprtep.ppt Prezentacja ze szkolenia