Warsztaty kulinarne na temat tradycyjnych przepisów kuchni rzeszowskiej
RZESZÓW. Ocalić od zapomnienia tradycyjną kuchnię.
Od lewej szef kuchni Bristol Arkadiusz Wejer, Jagna Niedzielska oraz Bartosz Rączy z Pro Carpathii. Fot. Krzysztof Zieliński
W hotelu Bristol trwają warsztaty kulinarne dla kucharzy i restauratorów. Tematyka obejmuje kuchnię rzeszowską – dania, które zapisał w 1885 roku J. Bobrecki w publikacji „Książka kucharska czyli jasna i dokładna nauka sporządzania potraw mięsnych i postnych zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów”. Zajęcia prowadzi Jagna Niedzielska (architekturakulinarna.pl), a zorganizowało je Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, animator Rzeszowskiego Szlaku Kulinarnego, w ramach projektu dofinansowanego z Urzędu MiastaRzeszowa.
W poniedziałek i wtorek warsztaty odbyły się w restauracji Wesele, w środę i czwartek będą z kolei w Starym Browarze.