Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

„Doceń polskie” dla Ćwikły z chrzanem Tadeusza Kozubala z Mrowli

Opublikowano: 2014-02-12 14:01:56, przez: admin, w kategorii: Firmy

RZESZÓW, KRAKÓW. Zakład Produkcyjno-Handlowy„Tadeusz Kozubal” z miejscowości Mrowla to jeden z laureatów XI audytu żywności zorganizowanego w ramach programu „Doceń polskie”. Certyfikat i tytuł Top Produkt otrzymała „Ćwikła z chrzanem”.

„Doceń polskie” dla Ćwikły z chrzanem Tadeusza Kozubala z Mrowli

 

Celem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” jest promowanie rodzimej żywności wysokiej jakości oraz jej producentów. Posiadanie tzw. polskiego akcentu to podstawowy warunek uczestnictwa w programie. Wyrób biorący w nim udział musi być produkowany z polskich składników, na podstawie tradycyjnej receptury lub na terenie naszego kraju.29 stycznia w Krakowie miał miejsce jedenasty już audyt produktów spożywczych biorących udział w „Doceń polskie”. Jedynym z laureatów tej certyfikacji jest mieszczący się w Mrowli (gmina Świlcza w powiecie rzeszowskim) Zakład Produkcyjno-Handlowy„Tadeusz Kozubal”. Produkowana przez tę firmę „Ćwikła z chrzanem” otrzymała certyfikat „Doceń polskie”, zdobyła także tytuł Top Produkt.

Przedsięwzięcie jest realizowane od 2011 roku, od samego początku jego funkcjonowania, honorowy patronat nad nim sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Podczas odbywających się cztery razy w roku audytów Loża Ekspertów ocenia wszystkie zgłoszone produkty spożywcze. Każdy z pięcioosobowego jury przyznaje punkty za smak produktu oraz jego wygląd, ocenie podlega także stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Eksperci mają do dyspozycji dziesięciostopniową skalę ocen.

Certyfikat „Doceń polskie” otrzymują tylko artykuły spożywcze, którym Loża przyznała wysokie noty. Tytułem Top Produkt honoruje się zaś te z maksymalną liczbą punktów. Co ważne, każdy ekspert samodzielnie ocenia produkty, pozytywny wynik audytu zależy od punktów pięciu osób. Taki sposób przyznawania certyfikatów gwarantuje, że godło programu zdobywają wyłącznie najbardziej wartościowe wyroby. Widniejący na opakowaniu znak „Doceń polskie” to czytelna wskazówka dla konsumentów oraz dowód, że produkt nim opatrzony został pozytywnie sprawdzony przez specjalistów.

Lożę Ekspertów tworzą osoby z długoletnim doświadczeniem w branży spożywczej. Przewodniczącym składu eksperckiego jest Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W Loży zasiada m.in. przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz specjaliści zawodowo związani z żywieniem.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij