Powstała Bieszczadzka Wytwórnia Piwa w Centrum Ursa Maior
BIESZCZADY. W sobotę, 5 października 2013, rok po rozpoczęciu budowy, otworzono Bieszczadzką Wytwórnię Piwa Ursa Maior. Jest ona częścią Centrum Ursa Maior w Uhercach Mineralnych przy drodze prowadzącej w Wysokie Bieszczady oraz w kierunku przejścia granicznego w Krościenku.
Centrum mieści również trójpoziomową salę koncertowo-wystawienniczo-konferencyjną Ursa Maior Hall na ponad 200 osób i sklep z produktami regionalnymi. Obiekt wykorzystuje energię odnawialną, jest wyposażony w ogrodowe oczyszczalnie ścieków i inne proekologiczne rozwiązania. Ursa Maior Hall zacznie działać za kilka tygodni, ale sklep z piwem rzemieślniczym warzonym w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa oraz produktami regionalnymi sprzedawanymi pod marką Esencja Karpat jest już czynny. Parking na ponad 40 miejsc oraz kilka autokarów pozwala na komfortową komunikację.
W tej chwili są już dwa rodzaje niepasteryzowanego piwa, a kolejne cztery rodzaje kończą leżakowanie. Są delikatne piwa pszeniczne, aromatyczne piwa z mocną goryczką, jest piwo z dodatkiem słodu wędzonego, czy wreszcie ciemne piwo w stylu robust porter o aromacie kawy i suszonych owoców. Pierwsze piwa – Ursa z Połoniny (american amber ale) i Ursa Royzbawiony (pszeniczne) - zostały bardzo dobrze przyjęte przez smakoszy i znawców piwa w całym kraju, między innymi w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu i Wrocławiu. Etykiety o innowacyjnym wyglądzie i opakowania podkreślają regionalny charakter przedsięwzięcia.
Szefową spółki Ursa Maior jest Agnieszka Łopata czyli znana w kraju Piwowarka Aga, doktor inżynier ochrony środowiska, zwyciężczyni wielu konkursów piwa domowego, m.in. najlepszy piwowar domowy roku 2012.
Wykończenie budynku oraz projekty wyrobów to dzieło lokalnych artystów. W budynku zastosowano też nowoczesne rozwiązania oszczędzające energię oraz innowacyjny wystrój wnętrz. Z Ursa Maior Hall przez potężne ognioodporne przeszklenie widać całość części produkcyjnej budynku.