Oktoberfest w Bristolu – 4 października 2013
RZESZÓW. Sznycel po wiedeńsku, bawarskie kiełbaski, oraz knedle ze szpinakiem a także oryginalne gatunki piwa.
Fot. Wikipedia/Commons
W ramach cyklu „Kuchnie Regionów” organizowanego przez restaurację „Wesele” w Hotelu Bristol Tradition&Luxury w Rzeszowie tym spotkanie z kuchnią bawarską czyli Oktoberfest.
Impreza odbędzie się w piątek (4 października 2013) o godz. 19.
Szef kuchni restauracji „Wesele” Arkadiusz Wejer przygotuje menu typowe dla Oktoberfest. Na przystawki serwowane będą: sałatka ziemniaczana z fasolą, deska pieczeni i wędlin bawarskich z chrzanem, mus z wędzonego pstrąga podany na grzance czosnkowej z dresingiem kaparowym oraz matiasy w śmietanie z kwaśnymi jabłkami i rodzynkami.
Pierwszym daniem będzie zupa czosnkowo-ziemniaczana z prażonym bekonem. Z kolei drugie danie to m.in. oryginalny Wienerschnitzel, który można smakować z pieczonym ziemniakiem po bawarsku ze skwarkami i prażoną cebulą. Potem biała kiełbasa ze słodką musztardą oraz preclami, dalej kiełbaski pieczone z rozmarynem, papryką i pieczarkami, a następnie wątróbka cielęca z jabłkami i cebulką, kurkami i świeżym tymiankiem. Kolejne dania to placki ziemniaczane z cukinią, kurkami i świeżym tymiankiem, następnie zasmażana kapusta z grzybami i kminkiem, a na koniec - knedle ze szpinakiem. Na deser placek z wiśniami i śliwkami oraz klasyczna strucla jabłkowa.
Tego dnia w restauracji rozbrzmiewać będzie także bawarska muzyka.
ac