Rusza Tydzień Kuchni Polskiej 2023. Które restauracje z Podkarpacia biorą udział?
Ta kluczowa akcja organizowana przez sieć hurtowni Makro Polska w ramach Polskich Skarbów Kulinarnych potrwa do 26 listopada. Bierze w niej udział blisko 400 lokali z całego kraju.
Fot. Tydzień Kuchni Polskiej
Tydzień Kuchni Polskiej to wydarzenie organizowane w celu podnoszenia świadomości na temat rodzimych potraw. Restauracje w całym kraju przygotują dwie wersje trzydaniowego menu nawiązującego do kuchni polskiej w cenie 69 lub 99 zł.
Taką okazję daje Tydzień Kuchni Polskiej, podczas którego w menu lokali można znaleźć akcenty historyczne oraz regionalne, między innymi dania inspirowane działalnością Jana Szyttlera czy zupę flisacką z okonkami, rakami, śmietaną i koprem, krem z dyni z mleczkiem kokosowym, pomarańczą oraz przyprawami korzennymi.
Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się od 2018 w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej Makro, Polskich Skarbów Kulinarnych. Co roku w okolicach 11 listopada z okazji Święta Niepodległości goście mają okazję spróbować specjalnie przygotowanego trzydaniowego menu. Celem akcji jest promocja kuchni polskiej oraz wsparcie lokalnych restauracji.
Lista reatauracji z Podkarpacia, które biorą udział w akcji
Restauracja Manuka
Rzeczna 8, Mielec
Restauracja Firlejka
Kościuszki 13B, Radomyśl Wielki
Restauracja Szelców
Piłsudskiego 37, Lesko
Restauracja Bella Rosa
Sobieskiego 3, Strzyżów
Restauracja Dwa Mosty
Wolności 5, Mielec
Restauracja Hotelu Dwór Maria Antonina
Glinik Zaborowski 181, Strzyżów
Restauracja Wedeta
Zgórsko 7A, Wadowice Górne
Rezydencja Jankowice
Jankowice 1, Jankowice
Stodoła Bistro
Glinne 64, Lesko
Zajazd Dworski Młyn
Nienadowa 553/b, Dubiecko