”Dzień z Podravką” w Ustrzykach Dolnych

Opublikowano: 2013-09-16 12:12:11, przez: admin, w kategorii: Region

USTRZYKI DOLNE. 25 września 2013 roku w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych im. Lecha Wałęsy w Ustrzykach Dolnych odbędą się IV warsztaty i konkurs III Edycji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego ”Dzień z Podravką”.

Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych. fot. BZSZ

Bieszczadzki Zespół Szkół Zawodowych. fot. BZSZ

 

”Dzień z Podravką” to warsztaty i konkurs skierowane do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych z terenu całej Polski, których sponsorem jest chorwacka firma.

Celem trzeciej edycji warsztatów i konkursu jest otwarcie na kuchnię śródziemnomorską, w szczególności chorwacką, śmiałe eksperymentowanie kulinarne oraz umiejętne stosowanie przypraw.

Poznanie przez uczniów, nauczycieli typowych produktów kuchni śródziemnomorskiej. Umożliwienie uczestnikom projektu tworzenia potraw z oryginalnych świeżych produktów spożywczych, takich jak owoce morza, ryby, jagnięcina, z którymi bardzo często spotykają się po raz pierwszy. Rozbudzenie kreatywności kulinarnej i ducha rywalizacji fair play. Poznanie się uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski.

„Dzień z Podravką” odbywają się raz w miesiącu od kwietnia do grudnia 2013 roku, z przerwą wakacyjną. W każdej z siedmiu zakwalifikowanych szkół mają identyczny przebieg. Składają się z dwóch etapów.

W pierwszym etapie – pokazie uczestnicy oraz zaproszeni goście poznają produkty oraz techniki gotowania stasowane w kuchni śródziemnomorskiej. Podczas pokazu z elementami warsztatów uczestnicy wraz z Mistrzem Kulinarnym Marcinem Jabłońskim przygotowują spektakularne potrawy z terenu Morza Śródziemnego.

Wybierz studia w WSPiA

Drugi etap stanowił to konkurs. Trzyosobowe drużyn będą zmagać się o przejście do Wielkiego Finału. Będą przygotowywać przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy i umiejętności. Zwycięzcy konkursów międzyszkolnych pojadą do Warszawy na Wielki Finał konkursu, który odbędzie się w marcu 2014 roku w Centrum Techniki Kulinarnej Doram. W finale uczestnicy projektu rywalizować będą o tytuł najlepszej drużyny, najlepszego kucharza III edycji. Ponadto zostanie wybrany najlepszy nauczyciel oraz szkoła III edycji projektu.

Laureaci regionalnego konkursu w Ustrzykach Dolnych otrzymają miedzy innymi kosze produktów firmy Podravka oraz luksusowe akcesoria kuchenne firmy Fackelmann, a przede wszystkim Warsztaty rozpoczną się o godzinie 9.00 w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych ul. Przemysłowa 16, 38-700 Ustrzyki Dolne.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij