Kuchnia Warmii i Mazur w hotelu Bristol
RZESZÓW. W ramach cyklicznych, comiesięcznych imprez kulinarnych „Kuchnie Regionów”.
Kucha domowa, fot. WikiCom
W najbliższy piątek (6 września br.) o godz. 19 w restauracji „Wesele” hotelu Bristol (Rynek 20-23) rozpocznie się wieczór z muzyką i kuchnią Warmii i Mazur. Kuchnia tego regionu to swoista mieszanka wpływów polskich i niemieckich.
Do tradycji niemieckich zaliczane są potrawy z kapusty, kiełbas, mięs i klusek, zaś tradycje polskie to różnorodność wędlin, flaki, barszcze, a na dodatek domowa śmietana, liczne zioła i przyprawy. Mazurski smak to również świeżo wędzone ryby, przede wszystkim węgorz i troć.
Na piątkowy wieczór szef kuchni Arkadiusz Wejer zaproponuje m.in. dzyndzałki warmińskie (czasami zwane też dybdzalkami). To niewielkie pierożki z mięsnym farszem, który można przygotować z kaszy gryczanej, boczku, ugotowanego na twardo jajka i cebuli lub mięsa wołowego i czosnku. Z kolei zaklepki ze zsiadłego mleka to chłodnik z botwinki, rzodkiewki, koperku, dwóch rodzajów ogórka (świeżego i małosolnego) oraz zsiadłego mleka. Będzie też pstrąg z patelni. Na deser serwowana będzie m.in. kucha czyli babka drożdżowa. z rodzynkami i kruszonką, często podawana ze świeżym masłem i miodem.
Podczas wieczoru wystąpi Studencki Zespół Pieśni i Tańca Połoniny z Rzeszowa.
Bilet wstępu – 60 zł od osoby (w tym kolacja w formie bufetu, program). Rezerwacje: Restauracja Hotelu Bristol: tel. 17 250 00 12; 250 00 50, info@bristol-rzeszow.pl
ac