Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Kuchnia Warmii i Mazur w hotelu Bristol

Opublikowano: 2013-09-02 19:29:47, przez: admin, w kategorii: Firmy

RZESZÓW. W ramach cyklicznych, comiesięcznych imprez kulinarnych „Kuchnie Regionów”.

Kucha domowa, fot. WikiCom

Kucha domowa, fot. WikiCom

 

W najbliższy piątek (6 września br.) o godz. 19 w restauracji „Wesele” hotelu Bristol (Rynek 20-23) rozpocznie się wieczór z muzyką i kuchnią Warmii i Mazur. Kuchnia tego regionu to swoista mieszanka wpływów polskich i niemieckich.

Do tradycji niemieckich zaliczane są potrawy z kapusty, kiełbas, mięs i klusek, zaś tradycje polskie to różnorodność wędlin, flaki, barszcze, a na dodatek domowa śmietana, liczne zioła i przyprawy. Mazurski smak to również świeżo wędzone ryby, przede wszystkim węgorz i troć.

Na piątkowy wieczór szef kuchni Arkadiusz Wejer zaproponuje m.in. dzyndzałki warmińskie (czasami zwane też dybdzalkami). To niewielkie pierożki z mięsnym farszem, który można przygotować z kaszy gryczanej, boczku, ugotowanego na twardo jajka i cebuli lub mięsa wołowego i czosnku. Z kolei zaklepki ze zsiadłego mleka to chłodnik z botwinki, rzodkiewki, koperku, dwóch rodzajów ogórka (świeżego i małosolnego) oraz zsiadłego mleka. Będzie też pstrąg z patelni. Na deser serwowana będzie m.in. kucha czyli babka drożdżowa. z rodzynkami i kruszonką, często podawana ze świeżym masłem i miodem.

Podczas wieczoru wystąpi Studencki Zespół Pieśni i Tańca Połoniny z Rzeszowa.

Bilet wstępu – 60 zł od osoby (w tym kolacja w formie bufetu, program). Rezerwacje: Restauracja Hotelu Bristol: tel. 17 250 00 12; 250 00 50, info@bristol-rzeszow.pl

ac

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij