Festiwal Podkarpackich Smaków 2013 w Górnie - lista nagrodzonych
GÓRNO, POW. RZESZOWSKI. Prezentacje kulinariów i występy artystyczne.
Ponad 100 wystawców z całego województwa zaprezentowało kilkaset produktów – mięsnych, mlecznych, ciast, pierogów. 140 produktów zostało zgłoszonych do konkursu.
Pogoda dopisywała, więc nie brakowało zwiedzających – byli ludzie nie tylko z gminy Sokołów, ale również z Rzeszowa czy Łańcuta. Już wczesnym popołudniem przez stadion i ośrodek kultury przewinęło się ich grubo ponad tysiąc.
Ci wystawcy, którzy oferowali produkty do sprzedaży, nie narzekali na brak klientów - większośc towaru została sprzedana.
Wśród gości imprezy byli członek zarządu województwa Bogdan Romaniuk, posłowie Stanisław Ożóg, Kazimierz Ziobro, Kazimierz Gołojuch, senat Andrzej Mazurkiewicz, radny wojewódzki Zygmunt Cholewiński (były wicemarszałek i marszałek województwa), radny Wojciech Buczak, prezes Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Jan Tomaka, rzeszowska radna Krystyna Wróblewska i inni.
Festiwal był dofinansowany m.in. ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz samorządu województwa, a takze firmy Smak Górno.
Lista nagrodzonych:
W kategorii ,,Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych”
1 miejsce Stanisław Smalisz z Pysznicy za ,,Kiełbasę pieczoną świąteczną po pysznicku”
2 miejsce Koło Gospodyń Wiejskich Glinik Zaborowski za „Pamułę glinicką”
3 miejsce Towarzystwo Przyjaciół Wsi Bieliniec za „Pierogi z soczewicą”
W kategorii ,,Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego laureatami zostali:
1.W kategorii „Najsmaczniejsze sery i inne produkty mleczne”
Gospodarstwo Ekologiczne „Zuza” Zabratówka za ,,Ser kozi z Pułanka’’
2.W kategorii „Mięso świeże oraz produkty mięsne”
Emilia Ciura z Chmielnika. za „Kiełbasianke z weka”
3. W kategorii „produkty rybołówstwa”
Stowarzyszenie Kobiet Słomiannej za ,,Karp faszerowany’’
4. W kategorii „Nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce”
Arboretum i Zakład Fizjografii w Bolestraszycach za „Marmoladę dereniowo-jabłkową”
5. W kategorii „Wyroby piekarnicze”
Podkarpackie Stowarzyszenie Rolnictwa Ekologicznego Ekogal za „Ciastka z różą ucieraną”
6. W kategorii „Oleje i tłuszcze”
Krystyna Ochał Zagorzyce Górne za „Masło z kurdoniem”
7. W kategorii „Miody”
Jan Sebzda za „Miód nawłociowy”
8. W kategorii „Gotowe dania i potrawy”
Koło Gospodyń Wiejskich Horyniec Zdrój za ,,Chwaściewki lebidowe”
9. W kategorii „Napoje alkoholowe i bezalkoholowe”
I. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Nockowa za ,,Krwawy dzban”
10. W kategorii „Inne produkty”
Krystyna Sieńko z Ulanicy za ,,Farsz z ziemniakami i bobem’’
ac