Święto Golonki i zespół Pectus – zobacz zdjęcia
PILZNO. Mimo deszczu, kilkaset osób wzięło udział w imprezie.
Golonka z Pilzna to powszechnie znany wyrób, wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Producent, firma Taurus od trzech lat organizuje Święto Golonki, która to impreza promuje zarówno sam wyrób, jak i miasto.
Na estradzie w Strzegocicach można było zobaczyć Zespół Pieśni i Tańca Sokolanie, uczniów ze szkoły muzycznej Yamacha w Pilźnie, a także dzieci z Ochronki Sióstr Służebniczek w Pilźnie. Wieczorem wystąpiła gwiazda, czyli zespół Pectus.
Co roku podczas imprezy organizowane są Otwarte Mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki na czas. Wygrał Piotr Ferenc z Dębicy (1 minuta, 59 sekund i 92 setne sekundy). Zwycięzca pojedzie do Brukseli.
W rywalizacji szkół przygotowujących potrawy, wygrała Rzemieślnicza Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Pilźnie, drugie miejsce przedstawiciele Zespołu Szkół Ekonomicznych w Dębicy, natomiast trzecie miejsce Zespołu Szkół w Brzostku. W konkursie „Nasze Regionalne Smaki” w kategorii „potrawa z żeberek” wygrało Koło Gospodyń Wiejskich Zawisłocze Pilźnieńskie, a najlepszy stół regionalny zaprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich w Łękach Górnych.
Impreza zorganizowana była przez Zakład Mięsny „Taurus”, Urząd Marszałkowski, gminę Pilzno i Dom Kultury w Pilźnie oraz Podkarpacki Klaster Rolno Spożywczy.
ac