Iza stara się o znak „Poznaj dobrą żywność” na chleb żytni sędziszowski
PODKARPACKIE. Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „Iza” w Rzeszowie, stara się o certyfikat „Poznaj dobrą żywność”.
Henryk Szczęch z chlebem sędziszowskim żytnim. Fot. KZ
Program Poznaj Dobrą Żywność to program Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który od 2004 r. służy promocji artykułów rolno-spożywczych. Ma zachęcać producentów i przetwórców do podnoszenia jakości wyrobów, a przez to do zwiększania różnorodności żywności w Polsce i w Unii Europejskiej.
Tylko pięć firm z województwa podkarpackiego uzyskało taki znak na niektóre z produktów. Są wśród nich „Taurus” z Pilzna, Zakłady Mięsne „Sokołów” w Jarosławiu czy „Orzech” z Kolbuszowej. W całej Polsce jest to 80 firm i blisko 500 wyrobów.
Teraz Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „Iza” z Rzeszowa (członek klastra Podkarpackie Smaki),stara się o znak „Poznaj dobrą żywność” dla chleba sędziszowskiego żytniego.
Chleb sędziszowski żytni nie kruszy się podczas krojenia, ma wyjątkowy smak i długo zachowuje świeżość. Dzięki specjalnie wyizolowanym szczepom bakterii mlekowych i drożdży pieczywo charakteryzuje się najwyższymi walorami smakowymi. Chleb na żytnim zaczynie (zakwasie) ma swoisty kwaśny aromat i smak oraz twardą skórkę. Ciasto robi się z mąki, drożdży i kwaśnego mleka z dodatkiem ciepłej wody. Pozostawia się je na kilka godzin do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, piecze się je w piecu opalanym gazem.
Od kilku lat wyrób jest już na Liście Produktów Tradycyjnych, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Udział w tym programie, to przede wszystkim prestiż, ale nie tylko - mówi Henryk Szczęch z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczy „Iza” w Rzeszowie. – Wymierną korzyścią są także wspólne działania promocyjne dotyczące produktów oznaczonych tym znakiem, prowadzone razem z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
KZ