Najlepsi uczniowie w zawodzie piekarz
PODKARPACKIE. Izba Rzemieślnicza, Zespół Szkół Spożywczych oraz Zakład Cukierniczo-Piekarniczy Iza (członek Klastra Podkarpackie Smaki) w Rzeszowie zorganizowały 23 stycznia br. się w Rzeszowie eliminacje wojewódzkie do XVIII edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.
W październiku i listopadzie 2012 r. w Rzeszowie, Krośnie, Dębicy i Stalowej Woli odbył się etap szkolny Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz, który wyłonił ośmiu laureatów. Ale tylko sześciu z nich rywalizowało o zwycięstwo wojewódzkie, dwóch „powaliła” grypa.
Rywalizacje wygrali Bogusław Kozubal i Kamil Baran, obydwaj z Krosna. Oni będą reprezentować województwo podkarpackie w edycji krajowej, która odbędzie się w połowie kwietnia br. we Wrocławiu.
- Najpierw rozwiązywali 30 zadań testowych, na co mieli równo godzinę. Mogli otrzymać za to maksymalnie 30 punktów – mówi Aleksandra Wanic, dyrektor Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie. – Praktyczny etap odbył się w Zakładzie Cukierniczo-Piekarniczym „Iza” w Rzeszowie. Temat przewodni Turnieju brzmiał „Moja Ojczyzna”.
Tutaj z różnych porcji ciasta chlebowego każdy z nich musiał zrobić i upiec m.in. bułki montowe, bułki poznańskie, rogale, kajzerki, chałki oraz chleby okrągłe, podłużne i jeden okolicznościowy. Za tę część pracy można było uzyskać do 70 punktów.
- Pomysły na wypiek okolicznościowy, szczególnie temat „Moja Ojczyzna”, były ciekawe - mówi Henryk Szczęch z „Izy”,. - Stąd specyficzne elementy symboliczne dekorujące wypieki.
kz