Park Naukowo-Technologiczny Dworzysko powiatu rzeszowskiego
Zespół Zamkowo-Parkowy w Baranowie Sandomierskim. Bal Sylwestrowy
Pożyczki dla firm z Podkarpacia/ Atrakcyjne oprocentowanie

Najlepsi uczniowie w zawodzie piekarz

Opublikowano: 2013-01-24 06:41:18, przez: admin, w kategorii: Biznes

PODKARPACKIE. Izba Rzemieślnicza, Zespół Szkół Spożywczych oraz Zakład Cukierniczo-Piekarniczy Iza (członek Klastra Podkarpackie Smaki) w Rzeszowie zorganizowały 23 stycznia br. się w Rzeszowie eliminacje wojewódzkie do XVIII edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz.

Przygotowanie wypieków pod okiem komisji. Fot. Krzysztof ZielińskiHenryk Szczęch prezentuje konkursowe wypieki. Fot. Krzysztof Zieliński
Przygotowanie wypieków pod okiem komisji. Fot. Krzysztof Zieliński

Przygotowanie wypieków pod okiem komisji. Fot. Krzysztof Zieliński

W październiku i listopadzie 2012 r. w Rzeszowie, Krośnie, Dębicy i Stalowej Woli odbył się etap szkolny Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz, który wyłonił ośmiu laureatów. Ale tylko sześciu z nich rywalizowało o zwycięstwo wojewódzkie, dwóch „powaliła” grypa.

Podkarpackie Regionalia w Agrohurcie - Jarmark Bożonarodzeniowy

Rywalizacje wygrali Bogusław Kozubal i Kamil Baran, obydwaj z Krosna. Oni będą reprezentować województwo podkarpackie w edycji krajowej, która odbędzie się w połowie kwietnia br. we Wrocławiu.

- Najpierw rozwiązywali 30 zadań testowych, na co mieli równo godzinę. Mogli otrzymać za to maksymalnie 30 punktów – mówi Aleksandra Wanic, dyrektor Zespołu Szkół Spożywczych w Rzeszowie. – Praktyczny etap odbył się w Zakładzie Cukierniczo-Piekarniczym „Iza” w Rzeszowie. Temat przewodni Turnieju brzmiał „Moja Ojczyzna”.

Tutaj z różnych porcji ciasta chlebowego każdy z nich musiał zrobić i upiec m.in. bułki montowe, bułki poznańskie, rogale, kajzerki, chałki oraz chleby okrągłe, podłużne i jeden okolicznościowy. Za tę część pracy można było uzyskać do 70 punktów.

- Pomysły na wypiek okolicznościowy, szczególnie temat „Moja Ojczyzna”, były ciekawe - mówi Henryk Szczęch z „Izy”,. - Stąd specyficzne elementy symboliczne dekorujące wypieki.

kz

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij