Pasztet z fasolą wrzawską ze Smak Górno w Biedronce
PODKARPACKIE. Fasola wrzawska podbije Polskę? No, może nie sama a w pasztecie Zakładu Mięsnego Smak Górno.
Produkt wprowadziła właśnie do sprzedaży w swoich sklepach w całym kraju sieć Biedronka, należąca do Jeronimo Martins Polska S.A.
- Nie sądziłem, że kiedyś doczekam takiej chwili, może to zabrzmi dziwnie, ale z pewnym wzruszeniem patrzę na półki sklepowe. Bardzo się cieszymy, że nasza fasola staje się popularna, że interesują się nią już nie tylko indywidualni odbiorcy czy lokalne restauracje, ale trafia ona do sklepów w całym kraju. Dla nas to historyczna chwila - powiedział Wacław Pyrkosz, prezes Stowarzyszenia Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” we Wrzawach.
Zakład Mięsny Smak Górno podjął współpracę z producentami fasoli wrzawskiej kilka miesięcy temu. Pierwszym owocem tej współpracy jest produkt, który od 13 lutego można kupić w Biedronce.
W gminie Gorzyce uprawa fasoli to jedna z głównych gałęzi rolnictwa. Średnio, rocznie produkuje się tu kilkaset ton fasoli, z tego obecnie 15 ton „Pięknego Jasia” sprzedawane jest jako produkt certyfikowany. O ten właśnie specjalny certyfikat Stowarzyszenie Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” wystąpiło jeszcze 2007 roku. W tym samym roku organizacja otrzymała decyzję Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wpisaniu fasoli wrzawskiej do unijnego systemu, a w 2011 decyzją Komisji Europejskiej fasola wrzawska została wpisana na listę unijną, jako Chroniona Nazwa Pochodzenia.
Obecnie stowarzyszenie zrzesza 7 członków produkujących certyfikowaną fasolę oraz 20, którzy produkują „jaśka” bez unijnego emblematu.