Pasztet z fasoli wrzawskiej w ofercie Smak Górno
Zakład Mięsny Smak Górno z Górna – w linii produktów „Podkarpackie Skarby” – wprowadza na rynek wyrób wyprodukowany z fasoli wrzawskiej, która posiada unijny certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia, znak przyznawany produktom regionalnym o wyjątkowej jakości o nazwie podkreślającej ich związek z regionem.
Fasola wrzawska – czyli fasola tyczna „Piękny Jaś” – uprawiana jest w północnej części Kotliny Sandomierskiej, w widłach Wisły i Sanu. Nazwa pochodzi od wsi Wrzawy, która stanowi centrum tego fasolowego „zagłębia”. Za jakość fasoli wrzawskiej odpowiadają odpowiednie warunki panujące na terenie, na którym jest uprawiana, a mianowicie wysokiej klasy gleby madowe oraz łagodny mikroklimat, któremu obce są gwałtowne wahania dobowe temperatur.
ZM Smak Górno dzięki współpracy ze Stowarzyszeniem Producentów Fasoli Tycznej „Piękny Jaś” we Wrzawach (obydwa podmioty są członkiem Klastra Podkarpackie Smaki) przygotował pasztet z fasoli wrzawskiej czyli konserwę warzywno-podrobowo-wieprzową. Jego składniki to: fasola wrzawska Jaś blanszowana 61%, pasztet wieprzowy 39% (mięso wieprzowe 69%, wątroba wieprzowa 14%, woda, sól, błonnik marchwiowy, mąka grochowa, przyprawy (pieprz czarny, gałka muszkatołowa, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy), suszone warzywa (cebula, korzeń i natka pietruszki, pasternak, marchew) oraz białko wieprzowe i skrobia.
Termin przydatności na pasztet to półtora roku, ale po otwarciu wyrób należy przechowywać w lodówce i spożyć go w ciągu 24 godzin.