Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

Festiwal Kuchni Dworskiej w Rzeszowie

Opublikowano: 2019-03-27 10:17:07, przez: admin, w kategorii: Kultura

RZESZÓW.

Fot. Pixabay/CC0

Fot. Pixabay/CC0

 

27 kwietnia 2019 (będzie to sobota) na Rzeszowskim Rynku odbędzie się 5. Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej (część Kulinarnego Pucharu Polski 2019).

 

Jego organizatorami są Waldemar Hołówka - Fundacja Klubu Szefów Kuchni i Janusz Pyra z ramienia Hotel Bristol Tradition & Luxury w Rzeszowie.

 

Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Kucharze uczestniczący w rywalizacji przygotują danie główne i deser. Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego będą:

- comber z sarny

- olej z esencją masła

Obowiązkowymi produktami do przygotowania deseru z kolej będą:

- owocowe runo leśne.

- sery długo dojrzewające Skarby Serowara: Bursztyn, Rubin i Szafir.

- Produkty chefs culinar

Mromat – do wyboru (jaśmin, grzyby suszone, sosna, lipa , poziomka).

produkty liofilizowane – do wyboru (puder z pomidora, groszek i malina liofilizowana).

Wszystkie zgłoszenia konkursowe ekip kucharskich należy przesyłać drogą elektroniczną do 15 kwietnia br.

 

Regulamin do pobrania

 

Arkusz zgłoszeniowy

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij