Powiat Rzeszowski - siła inwestycji

15 lat działalności Stowarzyszenia Pro Carpathia

Opublikowano: 2019-03-04 09:51:07, przez: admin, w kategorii: Firmy

PODKARPACKIE. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” zarejestrowane zostało 27 stycznia 2004 r. Jego założycielami była grupa przedsiębiorców, działaczy organizacji pozarządowych, dziennikarzy, a także naukowców.

15 lat działalności Stowarzyszenia Pro Carpathia

 

Stowarzyszenie samodzielnie oraz w partnerstwie opracowało i zrealizowało ponad 60 projektów dzięki dotacjom rządowym, unijnym, a także norweskim i szwajcarskim. Zajmuje się aktywizacją bezrobotnych, promocja podkarpackiej żywności wysokiej jakości, turystyką, ochroną przyrody, ekonomią społeczną, ochroną zabytków i dziedzictwa kulturowego, a także opracowuje komercyjnie biznesplany, strategie, itd.

 

Przez 15 lat ukazały się liczne bezpłatne publikacje – książki, foldery, czasopisma i mapy oraz filmy popularnonaukowe.

 

W tej chwili w stowarzyszeniu pracuje 16 osób (bywało więcej, zależnie od projektu). Od czerwca 2012 r. Stowarzyszenie posiada własny lokal biurowy w Rzeszowie w zabytkowej kamienicy przy Rynku nr 16 o powierzchni 200 m2. Nowe biuro zostało gruntownie przebudowane i wyposażone dzięki dotacji z Regionalnego Programu Operacyjnego dla instytucji otoczenia biznesu. Cały czas wynajmowane jest powierzchnia 120 m2 w pierwszej siedzibie przy ulicy Gałęzowskiego 6.

 

Organizacja rozwija też inicjatywy klastrowe. 16 stycznia 2013 r. powołany został Klaster Podkarpackie Smaki, zrzeszający obecnie 64 podmioty, a „Pro Carpathia” jest animatorem. Drugi klaster został powołany 14 listopada 2013 r. - to Karpacki Klaster Turystyczny, zrzeszający 71 przedsiębiorstw i podmiotów z dziedziny turystyki działających na południu województwa (Bieszczady, Beskid Niski i Pogórza). Stowarzyszenie również jest animatorem .

 

W sierpniu 2013 r. z inicjatywy Stowarzyszenia został utworzony Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki, zrzeszający 50 lokali gastronomicznych na terenie województwa. Szlak ten wyróżniony został przez Podkarpacką Regionalną Organizację Turystyczną jako Najlepszy Produkt Turystyczny 2014 r., nowatorski oraz przyjazny dla turystów. Obecnie jest to jeden z największych działających szlaków kulinarnych w Polsce. W sierpniu 2017 r. Szlak został laureatem 7 edycji konkursu National Geographic Traveler 7 Nowych Cudów Polski 2017.

 

Kolejnym prestiżowym wyróżnieniem Szlaku było uzyskanie w sierpniu 2018 r. drugiej lokaty w kategorii „Oferta szlaków kulinarnych na obszarach wiejskich”. Organizatorem ogólnokrajowego konkurs „Na wsi najlepiej - 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej” była Polska Organizacja Turystyczna.

 

Za liczne działania popularyzujące Podkarpacie w dziedzinie turystyki Stowarzyszenie otrzymało we wrześniu 2014 r. Honorową Odznakę „Za zasługi dla turystyki” przyznana przez Ministerstwo Sportu i Turystyki.

 

Stowarzyszenie dywersyfikuje swoją działalność gospodarczą. Stworzyło i wdrożyło do handlu specjalnie oznakowaną półkę Podkarpackie Smaki z regionalną żywnością – funkcjonuje ona już w 22 miejscach na terenie województwa (w hotelach, restauracjach, zajazdach, m.in. w Zamku w Krasiczynie, Baranowie Sandomierskim, w Hotelu Hilton Garden Inn w Rzeszowie, w sklepie Baltona w Porcie Międzynarodowym w Jasionce). W ofercie znalazło się blisko 120 rekomendowanych wyrobów od producentów z naszego regionu: m.in. suszone mieszanki ziołowe i mieszanki herbat „Becla” z Handzlówki, miody z pasiek EKO-Bałon i Leban, trwałe pieczywo z Rzeszowa, wyroby cukiernicze firm „San”-Pajda i dr Gurgul z Jarosławia, sanocki olej lniany tłoczony na zimno, soki z „Owocowych Smaków” z Trzciany czy czekolady M. Pelczara z Korczyny.

 

Kolejnym krokiem było otwarcie w styczniu 2017 r. sklepu internetowego www.sklep.podkarpackiesmaki.pl. Ma on w swojej ofercie produkty spożywcze i kosmetyki (ponad 500 pozycji), produkowanych wyłącznie na terenie Podkarpackiego: są to ekologiczne susze owocowe, mieszanki warzywne, soki, herbaty, oleje, czekolady, wyroby piekarnicze i wędliniarskie.

 

Ostatnim dokonaniem Stowarzyszenia jest stworzenie linii wyrobów w oparciu o własną recepturę, których wykonanie zlecane jest podkarpackim przedsiębiorstwom z sektora przetwórstwa rolno-spożywczego: czekolady, dżemy i konfitury. Produkty te zawierają m.in. owoce derenia – niegdyś masowo uprawianego w regionie, a którego uprawa jest obecnie stopniowo przywracana. Wyrób konfitura z derenia i czarnej jagody Podkarpackie Smaki znalazł się na liście 20 produktów biorących udział w plebiscycie „Certyfikat Dobry Produkt”, spośród 160 nominowanych produktów na www.portalspożywczy.pl ostatecznie zajął 3 miejsce.

 

Od lat Stowarzyszenie walczy o przywrócenie tradycji serowarskich na Podkarpaciu – przed II wojną światowa na naszym terenie było ponad 80 serowarni, obecnie działających legalnie jest 10. Na tym polu prowadzone są projekty badawcze z Uniwersytetem Rzeszowskim, szkolenia i różne działania integrujące producentów sera. Pracownicy Stowarzyszenia wspomagają producentów w przygotowywaniu wniosków o wpisanie wyrobów na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Ostatnim sukcesem Stowarzyszenia jest uzyskanie dofinansowania projektu Rozetta w programie Polska-Białoruś-Ukraina 2016-2020, w którym jednym z działań będzie budowa obiektu turystycznego „Centrum Kultury Karpackiej” w Bieszczadach w miejscowości Bystre koło Baligrodu. Otwarcie przewidziane jest na marzec 2020 r.

 

Stowarzyszenie jest członkiem:

• Podkarpackiej Regionalnej Organizacji Turystycznej

• Klastra „Podkarpackie Smaki”

• Podkarpackiego Klastra Turystycznego

• Konsorcjum Kulinarnego „Kuchnia Polska”

• Forum Współpracy na rzecz sieci Natura 2000

• CCCWeb z siedzibą w Budapeszcie

• Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”

• Klastra BIO-Żywności Polska Ekologia

 

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij