Powiat Rzeszowski - siła inwestycji
Domki na Roztoczu

Zrównoważone Rolnictwo – program firmy Danone

Opublikowano: 2012-08-16 15:30:58, przez: admin, w kategorii: Rolnictwo

Dobre mleko to wynik dobrych warunków w gospodarstwie i codziennej dbałości o krowy.

Fot. Adam Cyło

Fot. Adam Cyło

Danone od ponad 10 lat prowadzi Program Jakości i Bezpieczeństwa Mleka. Teraz zastępuje go programem Zrównoważone Rolnictwo. Firma była wielokrotnie nagradzana za dobre praktyki w dziedzinie współpracy z dostawcami mleka i społecznej odpowiedzialności biznesu. – Danone już na początku lat 90. przyczynił się w znaczącym stopniu do podniesienia jakości w Polsce produkowanego mleka, narzucając dostawcom rygorystyczne normy higieniczne – oceniał kilka lat temu Małgorzata Białasiewicz, redaktor naczelna AgroTrendów.

Wg badań[1]  skład mleka, czyli zawartość białka, tłuszczu, wody, węglowodanów i związków mineralnych, w 70% zależy od tego, w jakich warunkach żyje krowa, a tylko w pozostałych 30%  jest on uwarunkowany genetycznie. Danone, który odbiera mleko do ok. 17  tysięcy krów w Polsce. Świadomość znaczenia dobrostanu zwierząt  to więc wspólny interes firmy i rolników. Program Jakości i Bezpieczeństwa Mleka rozwija w kierunku programu Zrównoważone Rolnictwo, które obejmuje trzy dziedziny czyliezapewnienie dobrostanu krów i jakości mleka, program rozwoju społeczno-ekonomicznego gospodarstw, program ochrony środowiska.

Program zapewnienia dobrostanu krów i jakości mleka obejmuje bieżącą współpracę z rolnikami pod kątem warunków utrzymania krów, ich żywienia, stanu zdrowia i utrzymywania najwyższych standardów dla składu i jakości mleka, które finalnie trafia do produktów mlecznych Danone.

Program rozwoju społeczno-ekonomicznego gospodarstw opiera się na wspieraniu rolników w inwestycjach, w organizowaniu warsztatów i konferencji podnoszących ich wiedzę na temat hodowli krów oraz stałym podnoszeniu standardów współpracy obu stron.

Wybierz studia w WSPiA

Program ochrony środowiska ma na celu  zachęcenie rolników, by ich gospodarstwa były przyjazne środowisku oraz pomaganie im w zarządzaniu zużyciem wody i energii, w gospodarowaniu odpadami oraz m.in. w kontrolowaniu wykorzystywanych nawozów, czy innych środków stosowanych
w rolnictwie.  

ac



[1] Źródło: praca naukowa pt. „Parametry genetyczne dziennej wydajności mleka, tłuszczu i białka oraz zawartości laktozy w mleku, oszacowane na postawie próbnych udojów krów rasy polskiej, holsztyńsko-fryzyjskiej, odmiana czarno biała” – autorzy: Emil Jesiołkiewicz i Magdalena Jakiel z Instytutu Zootechnologii w Krakowie oraz Ewa Ptak z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2011.

Więcej o: Danone, mleko, krowy, nabiał

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij